Egy jelenleg is állományban lévő, a vádbeli események idején a Központi Bűnüldözési Hivatal alosztályvezetőjeként tevékenykedő rendőrtiszt tanúkénti meghallgatásával folytatódott szerdán Dietmar Clodo büntetőpere a Fővárosi Bíróságon. A rendőr vallomásából kiderült, hogy a nyomozást egy fedett nyomozó is segítette.

A vádirat szerint Leonyid Kolcsinszki másodrendű vádlott a"bombagyárosként" ismert elsőrendű vádlott, Dietmar Clodo irányításával, valamint Vlagyimir Volkov harmadrendű vádlott közreműködésével nagy mennyiségű robbanóanyagot állított elő, és több pokolgépet készített. Ezekből kettőt értékesítettek is.

A rendőrtiszt a tárgyaláson elmondta: az operatív nyomozás elindítója az az információ volt, miszerint Dietmar Clodo robbanóeszközöket gyárt. Ismertette, hogy a nyomozás vezetőjeként fedett nyomozó bevetéséről döntött: egyrészt azért, hogy tényszerűek legyenek az információk, másrészt pedig biztosra akartak menni. Beszámolt arról, hogy a fedett nyomozó kiválasztásánál elsődleges szempont volt az orosz nyelvtudás, ugyanis a "kapcsolat" - aki bevezette az ügynököt az alvilági körökbe - oroszul tudott. Emellett fontos tényező volt az illető habitusa és életkora is. A fedett nyomozó személye és jelentése államtitkot képez - tette hozzá a rendőrtiszt.

Az ORFK a nyomozás közben olyan információt kapott az osztrák társszervektől, amely megerősítette azt a hírt, hogy Clodo bombát készít, azzal az új adattal, hogy a laboratórium Pilisszentlászlón van. ''A fedett nyomozó alkalmazására azért volt szükség, mert a rendőrség el akarta kerülni a későbbiekben a provokáció vádját. Ennek érdekében ajánlattételnek kellett megelőznie a vételi szándékot. Ezt bizonyítja az előleg elfogadása is'' - közölte a tiszt.

Az elsőrendű vádlott védője az osztrák társszervektől kapott fax kapcsán annak a véleményének adott hangot, hogy az fabrikáltnak tűnik. Véleményét azzal támasztotta alá, hogy a néhány soros iratban szerinte több durva helyesírási hiba is van. Az irat eredetiségével kapcsolatban mind az ügyész, mind az ügyvéd bizonyítási eljárást kezdeményezett. A büntetőper februárban folytatódik.

(MTI)