Gönczöl Katalin, az állampolgári jogok biztosa nyerte el 2000-ben a Magyar Hírlap által alapított Az Év Embere Díjat. Az elismerést Jürg Marquard, a Magyar Hírlap tulajdonosa adta át szerdán este Budapesten, a Thália Színházban.

Az elismerés odaítéléséről a Glatz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke vezette öttagú zsűri döntött. A bizottság - Janikovszky Éva író, Darvas Iván színművész, Szepesi György újságíró és Széles Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke - az olvasók és a Magyar Hírlap újságíróinak szavazatai alapján összeállított névsort figyelembe véve határozott.

A tavalyi kitüntetett, Esterházy Péter író egy korábbi interjújában elárulta, hogy ő Gönczöl Katalin ombudsmanra szavazott volna, hiszen szerinte kicsit olyan, mint egy költő: beszél és tesz azok helyett is, akik némák és tehetetlenek.

Gönczöl Katalin a váratlan megtiszteltetéssel kapcsolatosan elmondta: véleménye szerint ez a díj vele azonos módon megilleti kollégáit is, akik erejükön felül teljesítettek. A Magyar Hírlap olvasói több héten át tehettek javaslatot a jelöltekre.

A nyertes mellett a legtöbb szavazatot Aradi Csaba ökológus, Beck György matematikus, Kemény Dénes edző, Kocsis Zoltán zeneigazgató, Kolonics György kenus, Szász András fizikus és Vadász György építész kapta.

(MTI)

Ajánló:

Az ombudsman életrajza.