Perújítást kezdeményezett munkaügyi vitájában Cser Ágnes, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) 1998 júliusában elbocsátott főigazgatója, miután a Legfelsőbb Bíróság (LB) hatálytalanította az őt régi beosztásába visszahelyező jogerős bírósági ítéletet.

Cser Ágnes - aki jelenleg az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke - elmondta, hogy a Fővárosi Munkaügyi Bíróságtól tizenkét, az alapperben el nem bírált bizonyítékra hivatkozva kéri az ügyében meghozott jogerős ítélet, illetve elsőfokú ítélet helybenhagyását.

Cser közölte: 1996. június 1-jén a kormány egyetértésével nevezte ki őt az Egészségbiztosítási Önkormányzat az OEP főigazgatójának mint köztisztviselőt, államtitkárnak járó illetménnyel.

Főigazgatói tisztségéből azonnali hatállyal, kormányhatározattal mentették fel, és egyben közölték vele, hogy képzettségének, képesítésének megfelelő más munkakör a közigazgatásban nincs. Cser emlékeztetett arra, hogy felmentése indokaként "átszervezés miatt beosztása megszűnt" szerepelt, ugyanakkor egy héttel később új főigazgatót neveztek ki az OEP élére.

Cser közölte: az ügyben másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság 1999. november 5-én jogerősen hatálytalanította a vele szembeni munkáltatói intézkedést, ami főigazgatói beosztásába való visszahelyezését jelentette. Hozzátette: 1999. december 16-án a kormány ismét felmentette főigazgatói tisztségéből, ami megítélése szerint ugyancsak jogellenes módon történt.

Cser elmondta: második elbocsátása ellen is pert kezdeményezett, amit a Fővárosi Munkaügyi Bíróság arra hivatkozva függesztett fel, hogy az OEP felülvizsgálati eljárást kezdeményezett a Legfelsőbb Bíróságon a már meglévő jogerős ítélet ellen. Az LB ezt az ítéletet 2000. július 6-án hatálytalanította.
Cser Ágnes jelezte: a Fővárosi Munkaügyi Bíróságtól a második felmentése miatt indított per folytatását is kérte.

(MTI)

Korábban:

(1999. november 8.)