Szabálytalannak tartja a Mujzer János a KGI leváltott főigazgatójának irányítása alatt elvégzett vizsgálatokat Csocsán Balázs, aki Pepó Pál miniszter menesztéséig közel másfél éven át irányította a Környezetgazdálkodási Intézetet. Az is kiderült, hogy a KGI-ben vizsgálatot indító Bácskai János három hónapi munkaviszonyt követően leváltása után 4,5 millió forintos jutalmat vehetett fel.

Csocsán Balázs a változások óta első alkalommal vállalta, hogy nyilatkozik a sajtónak. Lapunknak elmondta, nem hagyhatja tovább szó nélkül Mujzer János nemrégiben menesztett KGI-igazgató nyilatkozatait az intézetben tapasztalt állítólagos visszaélésekről. A szakemberek elbocsátásáról szólva Csocsán közölte: Pepó Pál 1998 decemberével létrehozta a Környezetfejlesztési Intézetet, ahová a KGI munkatársai közül 67 főt áthelyezett az intézet feladatainak egy részével, és a költségvetés több mint felével együtt. A KGI számára előirányzott költségvetési összeg ezzel 821 millió forintra csökkent, ami kevésnek bizonyult az elvégzendő feladatokra, így további 320 millió forintot kaptak a minisztériumtól.

Az intézet sokat kifogásolt székházváltására az FVM határozott kívánságára került sor - hangsúlyozta Csocsán -, hiszen kiváló helyük volt a több százmillió forintért felújított Alkotmány utcai irodaházukban. Csocsán Balázs közölte azt is, hogy távozásakor jegyzőkönyv szerint adta át a nála lévő iratokat Vass Nándor helyettes államtitkárnak, és elkészítette az intézmény gazdasági működésére vonatkozó időszaki mérleget is. Ez alapvetően megkérdőjelezi a későbbi vizsgálat eredményeit. A volt főigazgató úgy véli, hogy utódai, Bácskai János és Mujzer János teljes mértékben szabálytalanul jártak el, amikor egy külső céget bíztak meg az állami intézmény ellenőrzésével. Aminisztériumnak is van saját ellenőrzési osztálya, amelynek a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a felettes szerve, legfelsőbb szinten pedig az Országgyűlés által ellenőrzött Állami Számvevőszék vizsgálhatja egy minisztérium gazdasági ügyeit, hangoztatta Csocsán. Jelen esetben viszont számolatlanul hordták ki az intézetben található iratokat, szerződéseket, számlákat egy magánvállalkozás irodájába, ami minden szempontból szabálytalan, és megengedhetetlen. A KGI menesztett vezetői azt is furcsállják, hogy a vizsgálatot megindító Bácskai János három hónapi munkaviszonyt követően leváltását követően 4,5 millió forintos jutalmat vehetett fel.

Az ügyészségi feljelentésben szereplő dokumentumok, számlák, elismervények egyértelműen igazolják a KGI-ben két éven át folytatott rablógazdálkodást - reagáltak Csocsán szavaira kérdésünkre a Környezetvédelmi Minisztériumban. A jelentés nem vizsgálja a székházváltás körülményeit, az viszont egyértelmű, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan terhet jelent a minisztériumnak, s az épület alkalmatlan egy háttérintézmény számára. A KGI elmúlt két éve azt bizonyította, hogy az intézetben nem működött belső ellenőrzés és egyáltalán semmiféle tényleges felügyelet. Éppen az objektív vizsgálat érdekében bíztak meg egy külső céget az ellenőrzéssel - fogalmazott Fekete Katalin, a KÖM napokban távozott kommunikációs igazgatója.

(Magyar Hirlap)