Mikola István csak akkor vállalná az egészségügyi miniszteri posztot, ha az évente közel ezermilliárd forintról döntő egészségbiztosítási pénztár irányítását a pénzügyitől az egészségügyi tárca venné át, és megváltozna az ágazati irányítás bürokráciája is. Mikola annak ellenére nyilatkozott elképzeléseiről, hogy a jelenlegi miniszter menesztéséről szóló híreket se maga az érintett, se a kormány nem erősítette meg.

Mikola István, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója, akit a sajtóban a tárca vezetésének várományosaként emlegetnek - a kétnapos konferenciáját Pécsett tartó Magyar Zoonógiai Társaság elnöke -, kitért az elől az újságírói kérdés elől, hogy kapott-e már közvetlen felkérést a kormányfőtől a tárca vezetésére. Mikola István csupán annyit közölt, hogy a miniszteri poszton valószínű a személyi változás, de az erre vonatkozó döntés a miniszterelnök jogköre.

Véleménye szerint a személyi változásnak modellváltással felérő változtatásokkal kellene járnia a nemzetstratégiai jelentőségű egészségügy területén, s az egészségpolitika egész eszközrendszerét a tárca rendelkezésére kellene bocsátani. Mikola azonban hozzáfűzte, hogy jól érzi magát a nemzetközi követelményekhez felzárkózó, korszerűsödő hazai vérellátási rendszer vezetői posztján is.

A sajtóban ugyan többször is megjelent az a hír, hogy Gógl Árpád, az egészségügyi tárca vezetője esetleg távozik posztjáról, ám ezt hivatalos források egyszer sem erősítették meg.

(MTI)

Korábban:

(2000.11.03.)