Csütörtökön kora délután környezetvédő szervezetek tüntetnek a Kossuth téren Ligetvári Ferenc környezetvédelmi miniszter mellett. Eredetileg a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) elé tervezték a megmozdulást, de a rendőrség ahhoz nem járult hozzá. Az indoklás szerint a parkoló a MeH-é, ott emiatt és a forgalom zavarása miatt nem lehet tömegdemonstrációt rendezni.

A tiltakozó megmozdulást a szolnoki Nimfea Természetvédelmi Egyesület, a Levegő Munkacsoport, a HUMUSZ és a Magyar Természetvédők Szövetsége tagjai hirdették meg. Schmuck Erzsébet, az MTSZ vezetője a Népszavának elmondta, megdöbbenéssel értesültek Ligetvári Ferenc környezetvédelmi miniszter tervezett leváltásáról. Úgy fogalmazott, hogy Pepó Pálról fél év után kiderült, óriási károkat okoz a tárcának a hazai és nemzetközi közvélemény előtt. Hiába írtak azonban tiltakozó levelet Torgyán Józsefnek és Orbán Viktornak is, Pepó még másfél évig maradhatott a posztján. Ligetvári Ferenc néhány hónap alatt sokat tett a szétvert környezetvédelmi tárca újjáépítéséért, itthon és külföldön is elismerik tevékenységét, ennek ellenére mennie kell -mondta.

A szervezők arra is föl kívánják hívni a kormány figyelmét, hogy átláthatóvá kell tenni a környezetvédelemre szánt pénzek mozgását. Különösen fontos ez most, amikor az Európai Unió országjelentése erőteljesen bírálta a hazai környezetvédelmi állapotokat. Az, hogy Orbán Viktor közölte, többet kíván foglalkozni a környezetvédelemmel, Schmuck szerint azt is jelentheti, hogy a kormányzat fölismerte, komolyan kell venni a kritikákat. A természetvédő hangsúlyozta, nem a leendő miniszter ellen demonstrálnak, hiszen pillanatnyilag még nem tudni, folytatja-e Ligetvári politikáját.

Sallai Róbert Benedek, az egyik szervező furcsállotta, hogy a rendőrség nem engedélyezte a tüntetést a MeH előtti parkolóban, arra hivatkozva, hogy az a hivatal tulajdona, ott nem tartható tömegmegmozdulás. A MeH sajtóosztályán cáfolták, hogy a hivatal tulajdonában van a parkoló. A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztályán sem tudták, miért szerepelt ez az indoklás az engedélyben, mely a Kossuth teret jelölte meg a tüntetés helyszínéül.

Orbán Viktor cáfolta, hogy Ligetvári Ferencnek azért kellene távoznia posztjáról, mert vizsgálatokat indított a tárcánál. A kormányfő a Magyar Rádiónak adott szokásos szerdai interjújában elmondta: a vizsgálatok lezárásáig nem is tartotta időszerűnek a miniszter távozását. A minisztercserét azért kell végrehajtani, mert megromlott a bizalom Ligetvári Ferenc és az őt delegáló kisgazdapárt között - mondta Orbán Viktor.

Az MSZP elnöke ezt képmutató érvelésnek nevezte. Kovács László szerint ugyanis Ligetvári Ferenc éppen azzal vesztette el a bizalmat, hogy kivizsgáltatta a tárcánál és a KGI-nél történteket, a környezetvédelmi pianínótól kezdve a drága vacsorákig. A szocialista politikus hozzátette, a miniszterelnök több mint két éve fizeti az árát a koalíciónak, s az ár a jelek szerint magában foglalja az ilyen eseteket is.

A Szabad Demokraták Szövetsége álláspontja szerint a kormány nem védi azokat, akik fellépnek a korrupció ellen, hanem kiszolgáltatja őket - jelentette ki Magyar Bálint pártelnök. Ide sorolta a környezetvédelmi miniszter, illetve a Környezetgazdálkodási Intézet vezetőjének menesztését. Úgy fogalmazott, hogy "a rendszerváltás óta nem volt még ilyen nagymellényű és nagy zsebű kormány."

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. november 15.)