A parlament környezetvédelmi bizottságának fideszes elnöke bepereli azt a MIÉP-es képviselőt, aki azt állította tegnap: Illés Zoltán visszaélt hatalmával és közös céljai voltak a vesztegetéssel gyanúsított Székely Zoltán kisgazda képviselővel.

Illés Zoltán (Fidesz), a parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke visszaélt hatalmával, ezért pártjának vissza kellene őt hívnia a testület éléről - jelentette ki tegnap Kiss Andor MIÉP-es képviselő. Elmondta: Székely Zoltán volt kisgazda képviselő, akit vesztegetéskor ért tetten az ügyészség, Illéssel közösen intézte "dokumentumos ügyeit". Álláspontja szerint Illés jelentős szerepet játszott Pepó Pál környezetvédelmi miniszter megbuktatásában: a miniszter "útjában állt a Székely Zoltánnal együtt megvalósított dokumentum-kérősdiben". Bizonyítékokat ugyan nem mutatott be a képviselő, de azt állította, a környezetvédelmi alap célelőirányzatának odaítélésénél Illés és Székely támogatást ígért bizonyos önkormányzatoknak.

Illés Zoltán, aki jelenleg Párizsban tárgyal, a Népszava kérdésére gyalázatosnak nevezte Kiss állításait, és közölte: pert indít a MIÉP-es politikus ellen.

- Én 15 éve ugyanazokat az elveket képviselem. Senki nem mondhatja, hogy akár Baja Ferenccel, akár Pepó Pállal kesztyűs kézzel bántam volna, de mindezt a nyilvánosság előtt tettem, és a továbbiakban is vállalom a felelősséget a tetteimért - mondta Illés. Hangsúlyozta: "kikérem magamnak azt a feltételezést, hogy akár Székellyel, akár Kiss Andorral bármilyen tevékenységben részt vettem volna. Én sem pénzt nem fogadtam el, sem támogatást nem ígértem soha senkinek" - fogalmazott a kormánypárti politikus, majd hozzáfűzte, kezdeményezni fogja a MIÉP-frakciónál Kiss visszahívását a bizottságból.

A Népszava a múlt héten beszámolt arról, hogy információi szerint Orbán Viktor miniszterelnök a három koalíciós párt közös frakcióülésén - a környezetvédelmi bizottság elnökének távollétében - élesen bírálta Illés Zoltánt, amiért rendszeresen nyilvánosan kritizálta Pepó Pál ex-minisztert, illetve amiért kiállt Ligetvári Ferenc mellett. Akkor a kormányfő állítólag azt is kilátásba helyezte: ha nem vet véget nyilatkozatainak, visszahívja a környezetvédelmi bizottság éléről.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. november 9.)