Németh Miklós szerint egyelőre nincs értelme négyszemközti találkozónak Kovács Lászlóval, mert a médián keresztül eljuttatott üzenet alapján a volt miniszterelnök úgy véli, ismét csak személyes szerepvállalását akarja megvitatni vele az MSZP elnöke. Németh szerint viszont erről csak helyzetelemzés, a feladat- és munkamegosztás tisztázódása után lehet csak szót ejteni. Németh "szeretné azt hinni", hogy a fontos kérdések nem négyszemközti beszélgetések keretében dőlnek el a pártban.

Kovács László, az MSZP elnöke keddi sajtótájékoztatóján bejelentette: négyszemközti találkozót kezdeményezett Németh Miklós volt miniszterelnökkel. Kovács László nem kívánt találgatásokba bocsátkozni a volt kormányfő majdani szerepvállalását illetően, de közölte: azon lesz, hogy Németh Miklós, akár tisztség vállalása nélkül is, hozzájáruljon az MSZP sikeres választási szerepléséhez.

"Úgy látom, Kovács László félreérti, és ezért a nyilvánosság számára félremagyarázza véleményemet és törekvéseimet" - nyilatkozta a Népszava kérdésére Németh Miklós. A volt miniszterelnök a számára a médián keresztül eljuttatott üzenet alapján arra a következtetésre jutott, hogy egy négyszemközti találkozónak nem sok értelme van. Több okból sem. Egyrészt Németh számára minden sajtóforrásból az derült ki, hogy Kovács László megint csak az ő személyes szerepvállalását kívánja megvitatni vele. "Erről csak kiérlelt helyzetelemzés és a választási előkészületekkel kapcsolatos feladat- és munkamegosztás tisztázása után lehet szót ejteni. És akkor sem négyszemközt" - fogalmazott Németh Miklós. Hozzátette: ez a munka - a szervezeti szabályok kötöttségei miatt - csak a november végi pártkongresszus után kezdődhet meg. Ezért szerinte a kongresszus előtt nincs értelme semmilyen megbízásról és szerepvállalásról beszélni. "Ezt türelmetlen sürgetésnek érzem"- mondta Németh, aki nem kívánja nehezíteni a kongresszusi felkészülést a személye körüli kombinációkkal.

"Szeretném azt hinni, hogy a szocialista pártban ma már sem a személyi kérdéseket, sem a helyzetelemzést, sem a munka - és feladatmegosztást nem négyszemközti beszélgetések keretében döntik el - fogalmazott végül Németh Miklós.

(Népszava)