Tóth Béla, akit a Monon Kft.-vel kapcsolatban 1,2 milliárd forintos csalással gyanúsítanak, szeretné, ha meghallgatná az olajbizottság. A vállalkozó, aki a Fidesz 1994-es kampányában dolgozott, Fazekas Sándor (Fidesz) olajbizottsági tag ellen büntetőfeljelentést tesz, valamint polgári pert is indít - értesült a Magyar Hírlap. Tóth Béla 2,5 millió forint kártérítést követel személyiségi jogainak megsértéséért.

A vállalkozó különösképpen azt kifogásolja, hogy Fazekas Sándor jegyzőkönyvbe vetette, hogy "Tóth Béla le volt tartóztatva, és '98-ban került szabadlábra". Pedig Sándor István (Papa), a KBI egykori főnyomozója ennek ellenkezőjét állította az ügyészségi nyomozóhivatalban lefolytatott olajbizottsági meghallgatásán, amelyet nyilvánosságra hoztak.

Tóth Béla olajbizottsági meghallgatására is igényt tart, mert úgy véli, "direktben" meg kell adni számára a válaszadás lehetőségét akkor, amikor a vallomások kulcsszerepet tulajdonítanak neki az olajügyben.

''Papával egyszer beszéltem öt percet, sosem fenyegettem meg és sosem tettem neki vallomást'' - jelentette ki a vállalkozó, aki hiteltelennek tartja, hogy Kiss Ernő, a volt Központi Bűnüldözési Igazgatóság (KBI) első embere utasítását ne hajtották volna végre. (Papa elmondása szerint Kiss négyszer adott utasítást Tóth letartóztatására).

Tóth a sajtót is beperelné, azonban ügyvédje, Bárándy György nem szeretne a sajtónak ártani - ezt maga a tekintélyes jogász közölte a lappal. Az analógiát Bárándy abban látja, hogy a sajtó akkor sem ítélhető el, ha egy vádiratot közöl. Márpedig - érvelt az ügyvéd - a parlamenti bizottság ér annyit, mint egy helyi bíróság, és ebben az esetben ennek a testületnek az ülésén elhangzottakat tette közzé a média.

A szakértők két hete készítik az olajbizottság jelentéstervezetét, amelyről a hétfői ülés végén már lesz mód-ja tárgyalni a testületnek - közölte lappal Pallag László.

Tóth Károly (MSZP) jelentéstervezete ugyan nem a párttal egyeztetett anyag, de mérsékelt alaphangja, korrekt megközelítése mindenképpen beépülhet a bizottsági jelentésbe - vélte Juhász Ferenc, a grémium szocialista alelnöke. Juhász szerint a testületi munka egyik legnagyobb hozadéka az, hogy nyíltan fel lehet tenni ma már a kérdéseket.

A testület várja Csintalan jelentkezését

Csintalan Sándor szocialista képviselő sem szóban, sem írásban nem fordult meghallgatását kérve az olajbizottsághoz - közölte a lappal a testület elnöke. Mint ismeretes, Csintalant Papa a hét elején nyilvánosságra hozott vallomásában súlyos vádakkal illette. A szocialista politikus sajtónyilatkozataiban többször hangoztatta, hogy az elhangzott vádakra a bizottság előtt szeretne reagálni. Pallag László kifejtette: nincs idő tovább bővíteni a bizottság előtt álló feladatok körét, mert szorít a határidő. Ez alól kivételt az jelenthet, ha a parlament rábólint Tóth Károly (MSZP) javaslatára és meghosszabbítja a testület mandátumát. Előbb azonban hétfőn erről szavaznia kell a grémiumnak. (A testület működési idejét a parlament fél évben határozta meg, illetőleg ameddig elvégzi munkáját).

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2000.11.13.)