Mádl Ferenc köztársasági elnök a Fidesz kivételével valamennyi frakcióvezetővel egyeztetett az ombudsmanhelyettesről. Polt Péter - aki legfőbb ügyésszé való kinevezése miatt távozott a posztról - utódja továbbra is kérdéses, mivel az MSZP kitart saját jelöltje, Takács Albert alkotmányjogász mellett. A MIÉP, az FKGP, az MDF és a Fidesz - legalábbis ez derül ki korábbi nyilatkozataikból - Margitán Éva büntetőjogászt támogatja, az SZDSZ számára pedig mindkét jelölt elfogadható. Az ombudsmanhelyettes megszavazásához kétharmados parlamenti többség szükséges, ami az MSZP nélkül nem lesz meg.

Mádl Ferenc köztársasági elnök pénteken öt parlamenti frakció vezetőjével egyeztetett a leendő ombudsmanhelyettes személyéről. Szájer Józseffel (Fidesz) - aki jelenleg külföldön tartózkodik - egy későbbi időpontban, valószínűleg kedden találkozik.

Az országgyűlési jogok biztosának általános helyettesi posztja Polt Péter legfőbb ügyésszé választásával üresedett meg. Polt május 16-án foglalta el új hivatalát. Az alkotmány szerint az országgyűlési biztosokat a köztársasági elnök javaslatára a parlament választja. Az ombudsmanhelyettes kinevezéséhez kétharmados többségre van szükség.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyetteséről júniusban már egyeztettek a pártok a volt köztársasági elnökkel, Göncz Árpáddal. Akkor két személy neve merült fel. Margitán Éva büntetőjogászt, az ELTE jogi karának oktatóját Gönczöl Katalin, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa ajánlotta Göncz figyelmébe. A másik jelölt Takács Albert alkotmányjogász, a miskolci tudományegyetem professzora, akit az MSZP javasolt.

Az akkori egyeztetésen a három kormánypárt és a MIÉP jelezte, hogy támogatja Margitán Évát. Az SZDSZ a tisztségre egyaránt alkalmasnak tartotta a büntetőjogászt és Takács Albertet - parlamenti szavazatát az államfői jelöléstől tette függővé -, az MSZP pedig Takács Albertet ajánlotta.

A pénteki egyeztetésen a frakcióvezetők megerősítették korábbi véleményüket.

Kuncze Gábor (SZDSZ) azt mondta: nem érdemes újabb nevekkel előállni, mivel az SZDSZ korábban már javasolt személyeket, akik nem kapták meg a pártok támogatását. "A két jelölt közül arra fog szavazni az SZDSZ, akit a köztársasági elnök előterjeszt" - közölte a szabad demokraták frakcióvezetője.

Az FKGP továbbra is elutasítja Takács Albertet, és Margitán Évát támogatja - mondta Bánk Attila kisgazda frakcióvezető.

Hasonlóképpen nyilatkozott Balsai István, az MDF frakcióvezetője. "Ha öt párt megállapodik, a hatodiknak is igazodnia kellene a többiekhez" - utalt Balsai a Takácsot javasló MSZP-re. A farkcióvezető hozzátette: "Nem kívánatos, hogy sokáig ne legyen ombudsmanhelyettes, ezért konszenzuskészséget igényel a probléma megoldása. Azonban semmilyen alkotmányellenes problémát nem okoz a helyzet, így sokáig tartható ez az állapot, hogy nincs helyettes."

Csurka István, a MIÉP frakcióvezetője és pártelnöke szerint nincs értelme Margitánnal szemben más jelöltet állítani, mivel Gönczöl Katalin is őt javasolta erre a posztra.

Az MSZP támogatása nélkül nem lesz meg a kétharmados többség, és a szocialisták továbbra is kiállnak Takács Albert mellett. "Takács Albert jelölését három dolog is alátámasztja: jártas az alkotmányjog, a közigazgatási jog és az emberi jogok területén. Ezzel a három területtel kell az ombudsmannak és helyettesének foglalkoznia" - mondta Kovács László szocialista frakcióvezető-pártelnök. Kovács hozzátette: a Horn-kormány idején ők javasolták Gönczöl Katalint ombudsmannak, és a helyettes jelölését átengedték az ellenzéknek. A szocialista frakcióvezető szerint a mostani kormány is tehetne egy hasonló gesztust, "amit nyilvánvalóan nem fognak megtenni" - tette hozzá Kovács.
A pártelnök megemlítette azt is, hogy 2001-ben valamennyi ombudsmannak lejár a mandátuma, és ekkor nyilvánvalóan több jelölt neve is fel fog merülni, így akár akkor is ki lehet választani az ombudsmanhelyettest. "Akkor kompromisszumra lesz szükség, míg ezt most valószínűleg nem teszik meg a kormánypártok" - mondta Kovács.

A Fidesz valószínűleg továbbra is kitart Margitán Éva mellett.

Kapcsándi Dóra

Ajánló:

Korábban:

(2000. május 2.)