Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere, a Szabad Demokraták Szövetsége pártelnökjelöltje örvendetes ténynek tartja, hogy amióta az előkampány beindult, az SZDSZ támogatottsága három százalékkal nőtt a biztos választók körében.

Szekszárdon tartott sajtótájékoztatóján az SZDSZ tisztújító küldöttgyűlése elé szánt programból az elnökjelölt kiemelte annak egyik fontos célkitűzését: leváltani a kétpártrendszert, amelyben - mint fogalmazott - négyévenként egymást váltják a zsákmányszerző csoportok. Demszky Gábor kijelentette: a pártkorrupció elleni fellépés legalább olyan fontos, mint amilyen komolyan veszi a közélet az egyéni korrupciós ügyeket.

- A törvény előtti egyenlőség számunkra azt is jelenti, hogy polgár és politikus egyenlő a törvény előtt, de ezen túlmenően a politikusokkal szemben sokkal szigorúbb erkölcsi szabályok és ezáltal a politikai közéletben is megjelenő elvárások kell hogy érvényesüljenek - fűzte hozzá.

Demszky Gábor elmondta, hogy a jövő héten elküldi vagyonnyilatkozatát a parlament és az Állami Számvevőszék elnökének. - Elküldöm a Magyar Nemzet főszerkesztőjének is - tette hozzá, megjegyezve: abban az esetben bonthatják fel, ha Orbán Viktor eléri, hogy koalíciós partnere, "az a minisztere, aki miatt a jelenlegi helyzet kialakult, lemond".

A 2002-es választásokról szólva Demszky Gábor úgy ítélte meg, hogy négy párt esélyes a parlamentbe jutásra: a Fidesz, az SZDSZ és az MSZP, valamint a MIÉP, amelynek a szabad demokrata politikus szerint nagyobb a támogatottsága, mint amit a közvélemény-kutatások mutatnak.

A pártokkal való együttműködés lehetőségeit fontolgatva kijelentette: az SZDSZ számára a konzervatív oldalon vannak elfogadható politikusok, mint Dávid Ibolya, Pusztai Erzsébet vagy Szabó Iván, de Orbán Viktor vagy Kövér László elfogadhatatlan, mert "antidemokratikus, antiliberális irányba vitte el a Fideszt az elmúlt években ez a duó".

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. november 14.)