Jogerőre emelkedett a Döcher-ügy kapcsán hivatali visszaéléssel vádolt Kövér György bv-alezredes büntetőperében a Fővárosi Bíróság katonai tanácsának hétfőn kihirdetett elsőfokú felmentő ítélete. Ugyanakkor nem született arról döntés, hogy hatályon kívül helyezhető-e Kövér fegyelmi büntetése.

A súlyos, erőszakos bűncselekmények miatt öt évre elítélt Döcher Györgyöt - aki az enyhébb végrehajtási szabályok miatt dolgozhatott a börtön falaink kívül - külső munkahelyén, egy XV. kerületi presszóban, bolgár testőrével együtt fényes nappal géppisztollyal megölte egy máig ismeretlen férfi 1999. február 2-án.

A hatóságok szerint Döcher György külső foglalkoztatásának engedélyezésében jogsértő módon közreműködött Kövér György, a Budapesti Fegyház és Börtön gazdasági igazgatója, ezért a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága fegyelmi eljárás nyomán alacsonyabb szolgálati beosztásba helyezte, a Katonai Ügyészség pedig hivatali visszaélés miatt vádat emelt ellene. A Fővárosi Bíróság katonai tanácsa azonban hétfőn kihirdetett elsőfokú ítéletében bizonyítottság hiányában felmentette Kövér Györgyöt. Az ügyész három nap gondolkodási időt kért, de ezalatt fellebbezést nem nyújtott be, így jogerőre emelkedett a büntetőügyben a felmentő ítélet.

Ugyanakkor nem született döntés döntés arról, hogy hatályon kívül helyezhető-e Kövér fegyelmi büntetése. A bv-tiszt ugyanis tavaly munkaügyi pert indított fegyelmi büntetésének hatályon kívül helyezése érdekében. A Fővárosi Munkaügyi Bíróság ez év júliusában kihirdetett elsőfokú ítéletében elutasította a bv-tiszt keresetét azzal: Kövér György sürgető magatartása elősegítette, hogy elmaradjanak Döcher György külső foglalkoztatásának engedélyezésénél az ilyenkor szokásos vizsgálatok, ellenőrzések. Így például nem történt meg Döcher külső munkavégzésének engedélyezésekor az elítéltnek a bv-intézmény befogadási és foglalkoztatási bizottság elé állítása, illetve az őt foglalkoztató Fruzsina Bt. tulajdoni viszonyainak vizsgálata. Ekkor ugyanis kiderülhetett volna, hogy a bt. kültagja egy olyan kft., melynek 50 százalékos tulajdonosa maga Döcher György, tehát az elítélt voltaképpen saját cégéhez járt ki dolgozni a börtönből.

Kövér György ügyvédje a pénteki tárgyaláson az elsőfokú ítélet megváltoztatása és a felperes keresetének elfogadása érdekében előadott fellebbezésében ugyanakkor azzal érvelt, hogy az akkor hatályos szabályozás szerint csak a munkáltató cégkivonatát, nem pedig teljes tulajdonosi hátterét kellett vizsgálni. Felhívta továbbá a figyelmet arra is: a büntetőperben született jogerős ítélet szerint erősen kétségessé vált szavahihetősége annak a bv-alkalmazottnak, aki a különböző eljárásokban azt vallotta, hogy Kövér György sürgette volna Döcher külső foglalkoztatását.

A munkaügyi perben másodfokon eljáró Főváros Bíróság elutasította Kövér György jogi képviselőjének azt az indítványát, hogy ebben az eljárásban is vegyék figyelembe a büntetőügy iratait. A tárgyalást november 24-re halasztották, amikor is várhatóan döntés születik a munkaügyi perben.

(MTI)