Orbán Viktor kormányfő felkérte Turi-Kovács Béla kisgazda parlamenti képviselőt a környezetvédelmi miniszteri teendők ellátására. Ezt az FKGP-s politikus jelentette be, miután négyszemközt tárgyalt a miniszterelnökkel pénteken a Parlamentben.

A jelenlegi környezetvédelmi miniszter, Ligetvári Ferenc december 1-jén távozik posztjáról, utódjának Turi-Kovács Bélát, a környezetvédelmi bizottság alelnökét jelölte Torgyán József, a Független Kisgazdapárt elnöke.

Turi-Kovács Béla biztonságot és nyugalmat ígér a minisztériumban dolgozóknak, elvárva, hogy az eddigi munkateljesítményüket akár megtöbbszörözzék. Elmondta: megbeszéléseket folytatott Skultéty Sándor közigazgatási államtitkárral és a helyettes államtitkárokkal, akik kidolgoztak egy cselekvési tervet annak érdekében, hogy hivatalba lépése után ne legyen újabb átmeneti időszak a tárcánál, hanem azonnal aktív munkába kezdhessen.

Turi-Kovács a személyi változtatásokkal kapcsolatban jelezte, hogy a kormányfő ebben a kérdésben is teljes bizalmáról biztosította, de - mint mondta - ha ilyen döntésre sor kerül, azt előbb nagyon megfontolja. "Érzem magam politikailag annyira felkészültnek, hogy nincs szükségem tanácsadó testületre, de alkotmányosan biztosított egy politikai államtitkár, és ezen a téren nem látom szükségét a változtatásnak" - válaszolt a Kávássy Sándor esetleges távozását firtató kérdésre a politikus.

A leendő miniszter legfontosabb feladatainak az európai integrációs problémák megoldását, illetve a Környezetvédelmi Minisztérium területi szerveinek megerősítését tartja.

Turi-Kovács Béla úgy vélte, a parlament környezetvédelmi bizottsága már a jövő héten meg tudja hallgatni.
Borókai Gábor kormányszóvivő - Orbán Viktor szavait tolmácsolva - elmondta: a kormányfő nyugodt és eredményes munkát vár az új környezetvédelmi minisztertől, mivel eddig ez a két feltétel együtt nem teljesült. "A feltételek ehhez adottak" - tette hozzá a kormányszóvivő.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 16.)