A belvízi csatornák helyreállítására csaknem hatszázmillió forintot nyertek a szabolcsi önkormányzatok. A pénzről nem ők döntöttek, mert a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium megyei hivatala jelölte ki a munkát elnyerő cégeket. Közöttük például a Szilker Kft.-t, amely húsüzem. Tisztabereken úgy tudják, hogy itt készültek az időközi választás előtt szétosztott kolbászok.

Több milliárd forint veszteséget okozott Szabolcsban a belvíz az elmúlt években. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) ezért az idén januárban pályázatot írt ki a belvízelvezető csatornák rekonstrukciójára. A beruházásra ebben az évben országosan kilencszázmillió forintot különítettek el. Ennek kétharmadát szabolcsi önkormányzatok pályázhatták meg, ahol tavaly száznegyvenezer, ebben az évben pedig ötvenötezer hektárt öntött el a víz.

A szatmár-beregi területen igen rossz a talaj vízelvezető képessége, a szakemberek szerint leromlott a csatornarendszer is. A vízelvezető hálózatot évek óta nem gondozza senki. A korábban szövetkezeti tulajdonban lévő csatornákat az önkormányzatok, a vízügyi szervek és a termelőszövetkezetek esetlegesen kezelték az elmúlt időszakban. A csatornák műszaki állapota leromlott, többségük elgazosodott, elrepedt: teljesen alkalmatlanná vált a belvíz elvezetésére. A szatmár-beregi térség 79 önkormányzata közel 600 millió forintot nyert a belvízcsatorna felújítására kiírt pályázaton.

A felújításra kiírt pályázaton nyertes önkormányzatokkal a minisztérium szerződést kötött, s engedélyezte a beruházás megkezdését. ''Amint megkaptuk az értesítést a sikeres pályázatról, kivitelező után néztünk'' - mondta az egyik szabolcsi polgármester. A nevét elhallgatni kívánó önkormányzati vezető szerint feleslegesen. Szeptemberben ugyanis közbelépett az FVM nyíregyházi hivatala. "A hónap közepén Tunyogmatolcsra hívták körülbelül harminc nyertes önkormányzat képviselőjét" - magyarázta Bétéri György, Györgytelek polgármestere. Bejelentették, hogy szakbizottságot hoztak létre, amely eldöntötte, mely cégek végzik a csatornarekonstrukciót. "Ezzel az önkormányzatoknak adminisztratív szerep jutott a kivitelezésben - tette hozzá Kocsord első embere, Jakab Zsigmond. A bizottság döntött, mi pedig - más lehetőség nem lévén - elfogadtuk a nekünk kijelölt kivitelezőt."

Az érintett testületek kezdetben értetlenül fogadták a hivatal intézkedését, hogy nem választhatják meg a kivitelezőt. Ilyen eljárásról korábban nem is hallottak - állították -, végül azonban belenyugodtak a döntésbe, mert a többség úgy vélte: mindegy, ki végzi el munkát, csak legyen meg végre.

A csatornafelújítás kivitelezőjének kiválasztása teljesen jogszerű körülmények között zajlott - reagált az elmondottakra Lenti István, az FVM Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hivatalának vezetője. Ötfős szakmai bizottságot hoztunk létre, melyben a hivatal szakértői mellett külső szakemberek is részt vettek. A kivitelezésre a "vízgazdálkodási fejlesztési bizottság" 16 jelentkező közül választott ki három mátészalkai (Szilker-Agro Kft., Terra-Víz Kft., Ecsediláp Táv-Víz Kft.) és egy debreceni társaságot (Infra-Start Kft.).

Lenti István szerint a kiválasztásnál kizárólag szakmai és financiális szempontokat vettek figyelembe. "Olyan tőkeerős cégeket kerestünk, melyek megfelelő referenciával rendelkeztek, s elfogadták, hogy a kivitelezésben az önkormányzatok közmunkával is részt vesznek." A megyei hivatal vezetője leszögezte: a kivitelezők kiválasztása nem az önkormányzatok, hanem a megyei hivatal döntési körébe tartozott. Elmondása szerint a jogszabályok ebben az esetben nem írtak elő közbeszerzést sem, erre az FVM-ből külön felhívták a figyelmét. "Az önkormányzatok nagy részével - a hivatal közreműködésével - a minisztérium már megkötötte a támogatási szerződést - jelentette ki Lenti István. A munkálatok jól haladnak, a fele csaknem megvan. "A vállalkozóknak akkor fizetünk, ha megfelelő minőségben teljesen befejezték a rekonstrukciós munkálatokat." (Lenti István adatvédelmi jogszabályokra hivatkozva nem árulta el a vesztesek nevét, azt sem, hogy a bizottság a nyertes vállalkozások között milyen arányban osztotta fel az összeget.)

A hivatal vezetője nem nevezte meg a jogforrást, amely felhatalmazta a csaknem 600 millió forintos megrendelés kivitelezőinek kijelölésére, illetve arra utalt, hogy az FVM útmutatása alapján járt el. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium ugyanakkor cáfolja ezt: "Egyik megyei hivatalt sem kértük fel vagy utasítottuk arra, hogy bármilyen formában ők határozzanak a belvízelvezető csatornák felújítására kiírt minisztériumi pályázat kivitelezőiről'' - jelentette ki a lapnak Kolossváry Gábor, a szaktárca vízgazdálkodási főosztályának vezetője. Erre a tárcának nem is volt lehetősége, hiszen e tekintetben egyértelmű a helyzet: a nyertes önkormányzatok döntési körébe tartozik a rekonstrukciós munka kivitelezőjének kiválasztása.

Kolossváry Gábor hozzátette: valóban írtak levelet a megyei hivataloknak, de ebben csak arra hívták fel figyelmüket, "hogy a közcélú feladatok ellátása és a szakszerűség biztosítása érdekében célszerű és elvárható, hogy a vízgazdálkodásban jártas, a közfeladatokhoz kapcsolódó és abban felelőséggel eljárni tudó szakvállalatok, szervezetek felügyeletével és irányítása mellett végezzék el a beruházásokat".

Mindemellett a szakmai bizottság által kiválasztott Szilker-Agro Kft.-nek a belvízi csatornák helyreállításban nincs igazi szakmai múltja. (Korábban csupán egy alkalommal végeztek ilyen munkát.) A mátészalkai telephelyen működő, négy éve alakult társaság ugyanis ez idáig főként az élelmiszeriparban tevékenykedett. A róluk szóló ismertetés az interneten így szól: "Szorosan kapcsolódik a vállalkozáshoz a mátészalkai Szatmárhús Kft. A két vállalkozás nagymértékben egymásra épül: a Szatmárhús Kft. sertéseiből a Szilker-Agro Kft. húsfeldolgozója hagyományos technológiával állítja elő a szatmári táj igényes, zamatos ízeire emlékeztető füstölthús-készítményeit, amelyekkel ellátja a kereskedelmet."

A néhány hónappal ezelőtti időközi választásokra emlékezve a Tiszabereki cigánytelepen hálásan gondolnak a Szilker-Agro Kft. kolbászaira, azokra a csomagokra, amelyekkel a kisgazda jelölt győzködte a szavazókat. (A céget egyébként szeptemberben a mátészalkai V. Szatmári Expo nemzetközi kiállításon és vásáron a földművelésügyi miniszter az FVM nagydíjával tüntette ki.)

A húsiparban érdekelt vállalkozás mindezek ellenére több szabolcsi település ? például Győrtelek, Kocsord, Mátészalka, Ököritófülpös, Csukod, Szatmárcseke és Tunyogmatolcs - csatornarekonstrukciójának kivitelezését is elnyerte. Az érintett önkormányzatok úgy tudják, a Szilker nagyrészt alvállalkozóknak adta ki munkát. A cég vezetője nem kíván nyilatkozni az üggyel kapcsolatban.

(Népszava)

Ajánló:

Az [origo] összeállítása.

Korábban:

(2000.09.28.)