Szombaton ülésezett az MDF országos választmánya. Dávid Ibolya pártelnök beszéde után a választmány tudomásul vette, hogy az MDF megszavazza a kétéves kötségvetést. A párt a Fidesszel olyan választási együttműködési megállapodást akar kötni, amely a jelenleginél jóval nagyobb parlamenti frakció megalakítását teszi lehetővé.

"A Magyar Demokrata Fórum nem kockáztathatja az ország külső és belső stabilitását, ezért megszavazza a kétéves költségvetést" - nyilatkozta Dávid Ibolya az országos választmány ülésének szünetében. Az MDF elnöke ismertette: bár a választmány korábban ellenezte a két évre szóló költségvetés megszavazását, de a pártelnök indokait figyelembe véve tudomásul vette.

Dávid Ibolya elmondta, hogy tájékoztatta a testületet a Fidesz - Magyar Polgári Párt elnökével folytatott megbeszélések elveiről. "Az MDF csak olyan választási megállapodást köt, amelyben önállóságához kétség nem fér, és a jelenleginél jóval nagyobb parlamenti frakció megalakítását teszi lehetővé" - mondta a pártelnök.

Hozzátette: az MDF parlamenti képviselőcsoportjának 2002 után megkerülhetetlennek kell lennie a döntések meghozatalánál, mert csak így tudja saját értékrendjét kiszámítható és mérsékelt partnerként a koalícióban érvényesíteni.

"A választmány úgy látja" - mondta Dávid Ibolya - , "hogy fel kell gyorsítani a tárgyalásokat, és decemberben legkésőbb január elején be kell fejezni azokat". Szerinte egy bizonyos pontig eljutottak és reméli, hogy decemberben be tudják fejezni a Fidesz elnökével az együttműködésről az egyeztetést. "Ez azért fontos, mert egyfajta bizonytalanságot jelent, hogy hónapok óta tárgyalunk" - közölte a pártelnök.

Hozzátette: a tárgyalás eredménye kétesélyes lehet, vagy megkötik a választási szövetséget, vagy nem. "Ha az a megoldás születik, hogy nem lesz előre megkötött választási szövetség, akkor az MDF-nek megfelelő idő kell arra, egy önálló választási kampányra felkészüljön" - mondta Dávid Ibolya. Az MDF elnöke szerint ugyanis más stratégiát igényel, ha van választási szövetség, és más a teendő akkor, ha önállóan indul az MDF.

A dabasi időközi országgyűlési választással kapcsolatban a pártelnök kijelentette: nincs olyan írásbeli javaslat, amely azt tartalmazná, hogy az MDF megyei választmánya jelöltet kívánna indítani. Ha a helyi szervezetek előterjesztése megérkezik a választmányhoz, a kérdést a testület megvitatja.

A pártelnök szólt arról is: a választmány örömmel üdvözölte azt a frakciókezdeményezést, hogy amint a képviselőknek hozzáférhetővé válnak a vagyonnyilatkozataik, azonnal nyilvánosságra hozzák. Újságírói kérdésre válaszolva Dávid Ibolya kifejtette: a ma kialakult helyzetben a példamutatással kell kezdeni, tehát az országgyűlési képviselőknek kell először nyilvánosságra hozni vagyonnyilatkozataikat.

Az MDF elnöke szerint ezt követően lehet megteremteni annak jogi és intézményi hátterét, hogy az összes többi választott politikai személyiség, valamint a köztisztviselők, a bírák, az ügyészek is megtegyék vagyonnyilatkozataikat.
Dávid Ibolya kijelentette, hogy a közélet iránt megrendült bizalom helyreállítása szerinte nem jogalkotási, hanem morális kérdés.

(MTI)

Ajánló: