Sürgető feladat annak kiderítése, hogy mi a valóságtartalma azoknak az állításoknak, amelyeket Sándor István tett az olajbizottság előtt. Rengeteg adatot kell ellenőrizni, ami nem megy egyik percről a másikra - közölte a kérdésünkre Horányi Miklós, a Legfőbb Ügyészség (LÜ) sajtó- és tájékoztatási osztályának vezetője. Polt Péter legfőbb ügyész napokban elhangzott bírálatait visszautasítják azok a politikusok, akik korábban az ügyészség munkáját kritizálták.

Tisztában vagyunk azzal, hogy nemcsak a Sándor István (becenevén: Papa) által elmondottak valóságtartalmának gyors vizsgálata fontos, ugyanilyen sürgető annak kiderítése is, hogy összeférhetetlen-e a két ügyész, aki Papa ügyében nyomozott. Ez azonban időt vesz igénybe - közölte az LÜ szóvivője. Az egyébként nem publikus, hogy melyik város ügyészségét bízta meg Polt Péter azzal, hogy az igazságot kiderítse.
A legfőbb ügyész korábban úgy vélte: abszurd helyzet alakult ki, és az ügyészséggel kapcsolatban olyan képtelenségek fogalmazódtak meg a politikusok részéről, amelyeket normális helyzetben nem is kellene cáfolni.
Polt Péternek nyilatkozataira reagálva Tóth Károly, a testület MSZP-s tagja kijelentette: az ügyészség munkáját a parlament felügyeli, és a parlamenti bizottság az ügyészségnek fogalmazta meg a kérdéseit. Az úgynevezett olajos cégtérkép nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért a testület megszavazta: ismét meghívja a legfőbb ügyészt, adjon tanácsot a grémiumnak. A képviselő szerint a kompromisszum nem azt jelenti, hogy elvtelenül el kell fogadni az első hivatalos anyagot vagy választ. A politikus példaként azt az esetet említette, amelyben többszöri nekifutásra, de legutóbb megnyugtató választ kapott az országos rendőrfőkapitánytól arra a többször föltett kérdésére, hogy mennyiségileg vagy minőségileg differenciáltan üldözte-e a bűnözőket a rendőrség.

Lentner Csaba (MIÉP) - aki azt a Polt által különösen kifogásolt kijelentést tette, hogy "az ügyészség tőrbe csalta a bizottságot" - elmondta: érzelmi kirohanásokkal nem lehet a közvélemény figyelmét elterelni a lényeges dolgokról. Lentner azt kifogásolta előzőleg, hogy a Papát parlamenti meghallgatása előtt egy nappal vették őrizetbe.
Az olajbizottság több tagja, közöttük az MSZP-s Juhász Ferenc megerősítette, hogy a Demeter Ervin titkosszolgálati minisztertől kapott dokumentumok nem tartalmaznak politikusok gyanúsítására vonatkozó adatokat.

Tóth Béla ügyvédje nem perelné a képviselőket

Tóth Béla beperli az olajbizottság tagjait - adta hírül csütörtökön a TV2. Lapunk már korábban úgy értesült, hogy a vállalkozó ugyan nagyon szeretne pert kezdeményezni a képviselők ellen, ám ügyvédje ezt nem támogatja. Bárándy György a Magyar Hírlap ismételt kérdésére megerősítette: lehetetlen dolog lenne a képviselőket perbe fogni.

Ferenczi Krisztina

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

A vallomás jegyzőkönyvét elolvashatja az [origo]-n

Korábban:

(2000. november 14.)