Befejeződött a múlt év novemberében megkezdett ár-, illetve belvíz okozta károk helyreállítása. Az erről szóló jelentés még ebben a hónapban a kormány elé kerül.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője szombaton a Somogy megyei Törökkoppányban személyes adta át azt a mostanra felújított három, belvízkár miatt megrongálódott családi házat, amelynek helyreállítására, további 21 mellett, 10 millió forint állami támogatást kaptak a település lakói.

Somogy megyében több mint 100 lakóépületben és közintézményben tett kárt a belvíz. Ezek újjáépítése, felújítása egy kivételével befejeződött, a munkálatokra 45 millió forintot utalt át az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Bakondi György elmondta azt is, hogy országosan 92 százalékos az ár-, illetve belvíz okozta károk helyreállítása. Hozzátette: a hónap végén befejezik azt az egyéves programot, amelynek keretében magántulajdonban lévő házak helyreállítására - több mint 31 ezer részben vagy teljes egészében károsodott épületre - 6,2 milliárd, közintézményekre 3,1 milliárd, mezőgazdasági károk felszámolására pedig 2,8 milliárd forintot fordítottak. "Összességében védekezésre és helyreállításra 38 milliárd forintot költöttünk el, a keret 60 százalékát anyagköltségre, a fennmaradó hányadot munkabérekre fizettük ki" - mondta a főigazgató.

(MTI)