A lakosság több mint fele szerint a kormányfő rosszul látja el feladatait - derül ki a Gallup Intézet legfrissebb felméréséből. E mérés és a Medián legfrissebb adatai szerint is gyengült a Fidesz és az FKGP. A Szonda Ipsos szerint a párt körüli botrányok után mélypontra került a kisgazdák támogatottsága. A Fidesz ennek ellenére év végéig aláírja választási megállapodását az FKGP-vel és az MDF-fel.

A lakosság több mint fele (53 százalék) szerint a kormányfő inkább rosszul látja el feladatait. Ez derül ki a Magyar Gallup Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából, amelyet eljuttattak a Népszavához, de csak hétfőn hoznak nyilvánosságra az interneten (www.gallup.hu). Orbán Viktor megítélése tavaly novemberben volt utoljára ilyen rossz.

A Gallup novemberi felmérése szerint gyengült a Fidesz és az FKGP. A teljes felnőtt népességen belül a Fidesz támogatottsága a június eleji szintre: 17 százalékra esett vissza, az MSZP-é pedig nőtt, most 28 százalék. Két százalékkal emelkedett az SZDSZ, egy százalékkal pedig az MDF támogatottsága, a kisgazdapárté viszont egy százalékkal csökkent. A Mediánnnak a múlt hét második felében készült összesítése - a biztos pártválasztók körében - azt mutatja, hogy az MSZP most 52, míg a Fidesz 26 százalékra számíthatna. Közvélemény-kutatásukban most helyet cserélt az SZDSZ és az FKGP: az előbbinek 8, az utóbbinak 5 százaléka van. A múlt hónapban éppen fordítva álltak.

Egy harmadik intézet, a Szonda Ipsos alig 24 órával korábban közzétett felmérése szerint a párt körüli botrányok után mélypontra került a kisgazdák támogatottsága. Az összes választókorú körében kétszázalékos, míg a biztos pártválasztók körében háromszázalékosra olvadt a tábora. A bizonytalan szavazók aránya eközben tovább nőtt, már 45 százalék.

Deutsch Tamás úgy vélte azonban, a pártnak módja lesz rá, hogy megerősödjön. A koalíciós együttműködést pedig egy-egy hónap közvélemény-kutatási mutatói nem kell hogy befolyásolják - jelentette ki. Úgy vélte, a kormánypártok megítélését leginkább a kormány teljesítménye befolyásolja, a kabinet pedig a következő két esztendőben jó, a polgárok támogatására érdemes teljesítményt fog nyújtani.

A Népszavának arra a kérdésére, hogy a kisgazdapárt megítélésének romlása ellenére aláírják-e még az idén a két párt új választási együttműködési megállapodását, az alelnök azt válaszolta: a Fidesz elnökségének változatlanul az a célja, hogy az FKGP-vel és az MDF-fel az év végéig megkösse a választási megállapodást.

Lányi Zsolt, az FKGP alelnöke szerint a közvélemény-kutató cégek általában jól mutatják a tendenciákat, tehát a kisgazdapárt bázisa valóban csökken. Szerinte ez nem a Székely-ügy miatt van. Lányi szerint pártja nagyon nehéz tárcákat vett át, hiszen az elmúlt ciklusban elhallgatták, hogy ezek a területek gyakorlatilag az összeomlás szélére kerültek. Látványos sikereket ezért nem lehet elérni. Lányi úgy véli, hogy a párt elnökségének mindenképpen foglalkoznia kell a kialakult helyzettel. Arra figyelmeztetett ugyanakkor, hogy ha a kisgazdapárt kihull a parlamentből, akkor abból csak a MIÉP profitál, ami sem Európának, sem az országnak nem tenne jót. Lányi hisz abban, hogy a választásokon 10 százalék körüli eredményt érhetnek el.

- Nagyon sajnálom, hogy egy nagy múltú, a demokrácia iránt a legnehezebb időkben is elkötelezett párt - vezetőinek hibájából - ilyen méltatlan helyzetbe került. Azt hiszem, a párt tagsága előbb-utóbb levonja a következtetéseket a történtekből - mondta Kovács László, az MSZP elnöke.

Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője szerint a kisgazdapárt mélyrepülése nem meglepő, hiszen kormányzati teljesítményük szinte értékelhetetlen, semmilyen eredményt nem tudnak felmutatni, választási ígéreteiket nem teljesítették, ráadásul botrányról botrányra bukdácsolnak.

Az MDF és a MIÉP nem kívánt nyilatkozni a kisgazdák közvélemény-kutatási eredményéről.

(Népszava)

Ajánló:

Az [origo] összeállítása

Korábban:

(2000. november 17.)