Az MVSZ újrakezdési bizottságának szombati ülésén véglegessé vált, hogy 2001 végéig kidolgozzák a szövetség új szerkezeti felépítését, megalkotják az új alapszabályt, és javaslatot tesznek a Magyarok Világszövetségéről szóló törvény kidolgozásához.

A testület Klement Kornél, a bizottság, valamint a Németországi Magyar Egyesületek Szövetségének elnökének kezdeményezésére ülésezett. Az egész napos tanácskozáson az újrakezdési bizottság tagjai mellett részt vett a világszövetség elnöke, Patrubány Miklós, valamint Borbély Imre, a Kárpát-medencei régió és Léh Tibor, a nyugati régió elnöke.

Patrubány azt mondta, hogy 1938-ban szükségszerűség volt a Magyarok Világszövetségének megalapítása, a jelenlegi globalizációs folyamatok közepette pedig korparancs egy erős és összehangoltan cselekvő MVSZ létezése.

"Az MVSZ jelenlegi szerkezeti felépítése, azaz a régiós tagoltság számtalan konfliktus forrásává vált, ezért változtatni kell ezen" - mondta az elnök. "Világossá kell tenni mindenki számára, hogy a Felvidék, Kárpátalja, Erdély és Délvidék ugyanolyan anyaországa a világon szétszóródott magyarságnak, mint a mai Magyarország" - tette hozzá.

Patrubány végezetül azt mondta: a közeljövőben elfogadják az új etikai kódexet, és ettől az MVSZ működésének szavatolását várják.

(MTI)

Ajánló:

Minden, amit a szervezetről tudni érdemes.

Korábban:

(2000. július 21.)