Továbbra sem tudni, nyilvánosságra hozza-e vagyonnyilatkozatának zárt részét Torgyán József. A parlamenti pártok többsége viszont bejelentette, hogy képviselői közzéteszik nyilatkozatukat. Az ellenzék szerint viszont ezt elsősorban a kisgazda pártelnöknek kellene megtennie.

Továbbra sem tudni, nyilvánosságra hozza-e vagyonnyilatkozatának zárt részét Torgyán József kisgazda pártelnök. A parlament mentelmi bizottsága kedden valószínűleg módosítja korábbi állásfoglalását, amelyben megtiltotta a képviselőknek, hogy saját vagyonnyilatkozatukat elkérhessék a bizottságtól. A döntés után az ellenzék szerint újabb akadály hárul el az elől, hogy Torgyán nyilvánosan is beszámoljon vagyongyarapodásáról - de erről a Népszava nem tudta megkérdezni a kisgazda pártvezért, ő ugyanis a Távol-Keleten tárgyal felesége, Cseh Mária kisgazda képviselő társaságában.

A többi párt képviselői ugyanakkor a mentelmi bizottság döntése után valószínűleg nyilvánosságra hozzák vagyonnyilatkozatukat. Ezt már több párt - legutóbb a Fidesz - kezdeményezte.

Deutsch Tamás, a Fidesz alelnöke bejelentette: felkérik a párt valamennyi parlamenti képviselőjét, hogy a lehető legrövidebb időn belül hozza nyilvánosságra teljes vagyonnyilatkozatát, és felhívják a többi frakciót, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. Elmondta: a fideszeseknek nem kell megvárniuk, amíg a mentelmi bizottság kiadja a képviselőknek nyilatkozatukat, a ciklus elején ugyanis minden képviselőjük leadta a másolatát, amelyet páncélszekrényében őriznek. (A frakció tagjai az összeférhetetlenségi törvény 1996-os módosítása után nyilvánosságra hozták '90-es, '94-es és '96-os nyilatkozatukat).

A Fidesz elnöksége támogatja, hogy a három koalíciós frakció módosító indítványt nyújtson be az összeférhetetlenségi törvényhez. Eszerint minden képviselőnek megválasztása után, minden év januárjában és leköszönése után teljesen nyilvános vagyonnyilatkozatot kellene benyújtania (erről egyébként hétfőn egyeztetnek a koalíciós pártok).

Turi-Kovács Béla, az FKGP frakcióvezető-helyettese személy szerint egyetért azzal, hogy a képviselők nyilvánosságra hozzák a vagyonnyilatkozatukat. Az övé már korábban meg is jelent az egyik napilapban. Arról, hogy a kisgazda képviselők közösen nyilvánosságra hozzák-e nyilatkozatukat, a frakciónak kell döntenie - mondta a Népszavának.

Balsai István, az MDF frakcióvezetője a Népszava kérdésére elmondta, a fideszes kezdeményezéstől függetlenül az MDF politikusai is tervezik, hogy nyilvánosságra hozzák vagyonnyilatkozatuk titkos részét, már csak a mentelmi bizottság keddi döntésére várnak. Balsai megjegyezte, 1998-as vagyonnyilatkozata óta "jelentősen megváltozott" anyagi helyzete, mert időközben betörtek lakásába, és nagy értékű vagyontárgyakat vittek el.

- A sajtó napok óta arról kérdezget, hogy a szocialisták nyilvánosságra hozzák-e vagyonnyilatkozatukat. Én újra és újra elmondtam: már meg is tettük a szükséges intézkedést, azaz kezdeményeztük a házszabály módosítását úgy, hogy teljes egészében nyilvánosak legyenek a nyilatkozatok. Időközben úgy tűnik, mindenki kezd megfeledkezni arról, hogy nem az MSZP valamelyik vezetője épít százmilliós villát, és nem szocialista politikus vagyonnyilatkozatának hitelessége körül merültek fel kételyek - nyilatkozta a Népszavának Kovács László, az MSZP elnöke. "Szívesen olvasnám már Torgyán József nyilatkozatát arról, hogy hamisan tett-e vagyonnyilatkozatot 1998-ban. Ha valódi volt a nyilatkozata, akkor viszont szívesen venném a tanácsát, hogy miként lehet két év alatt ekkora összeget megtakarítani" - tette hozzá Kovács.

Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője egyetért azzal, hogy a képviselők nyilvánosságra hozzák vagyonnyilatkozatukat. Mint mondta, az SZDSZ képviselői ezt 1996-ban meg is tették. Megjegyezte ugyanakkor, nem tartaná szerencsésnek, ha "elfajulna a dolog", véleménye szerint akkor van szükség a nyilvános elszámoltatásra, ha egy képviselő (például Torgyán József) gyanúba keveredik.

Győri Béla, a MIÉP szóvivője a Népszava elmondta, támogatják a Fidesz kezdeményezését, ugyanakkor remélik, hogy annak eredménye is lesz.

Mint a Népszabadság tegnap beszámolt róla, Torgyán József jelenleg a Távol-Keleten, Malajziában és Szingapúrban tárgyal felesége és ötfős delegáció kíséretében. Malajzia a Gazdasági Minisztérium adatai szerint 28. hazánk kereskedelmi partnerei közül, a mezőgazdasági, élelmiszer-ipari kereskedelem elenyésző. A Népszava értesülései szerint Torgyán januárban, újabb külföldi útján négy latin-amerikai államot keres fel. Ezekben az országokban éppen akkor kezdődik a nyári szünet. Mellesleg e négy országgal is csekély Magyarország agrárkereskedelme.

(Népszava)

Korábban:

(2000. november 17.)