Öt, a második világháború alatt használt láncosbombához megtévesztésik hasonló, teljesen veszélytelen gyakorlóbombát találtak a Diósgyőri Acélművek Rt. telepén. Amíg a tűzszerészek nem vizsgálták meg a bombákat, pánik tört ki az acélművek telepén, a munkát is teljesen leállították.

Nagy hatóerejű második világháborús láncosbombákra hasonlító, gyakorlatozásra használt álbombákat találtak vasárnap a Diósgyőri Acélművek Rt. hulladék-előkészítőjének területén, a továbbfeldolgozásra váró acélhulladékban. Marjasné Endrédi Zsuzsanna, a társaság felszámolóbiztosa elmondta: a dolgozók a hulladékégető hétfői indításához készítették elő a hulladékot: a szigorú biztonsági előírásoknak megfelelően több fázisban tüzetesen átvizsgálták, ekkor leltek rá az öt szerkezetre.

Az igazi láncosbombák 850 milliméter hosszúak, akárcsak a telepen találtak. A második világháború idején repülőgépről dobták le a kiválasztott célpontokra, s a hatóerő fokozása érdekében tucatszám összeláncolták azokat.

Az éles bombákkal teljesen megegyező méretű és súlyú P-50S típusú, homokkal feltöltött aknák a bombavetés gyakorlására szolgáltak, aljzatában lőportöltetű fényjelző fáklya jelezte a bomba útját, a becsapódás helyszínét. A DAM Rt.-hez szállított öt eszköz is ilyen hadianyag volt, fáklyái kiégtek, teljesen veszélytelenek. Az éles robbanóeszközökhöz megtévesztésig hasonló eszközök színe azonban nem zöld, hanem szürke. A DAM Rt. úgy döntött, hogy a nagy riadalmat okozó hulladékot nem olvasztják be.

(MTI)