Hazaérkezett vasárnap délkelet-ázsiai útjáról Torgyán Jószef földművelésügyi miniszter. A miniszter a magyar élelmiszer-szállítások növeléséről tárgyalt Szingapúrban és Malajziában. Az út szükségességét korábban többen megkérdőjelezték, ugyanis a két állammal elenyésző Magyarország kereskedelmi forgalma. Torgyán szerint az FKgP ellen indított frontális támadássorozat része, hogy a Szonda Ipsos közvéleménykutató cég szerint 2-3 százalékon áll a kisgazdapárt támogatottsága.

Torgyán József és felesége szingapúri és malajziai útja alatt többen megkérdőjelezték a látogatás szükségességét: a két állammal ugyanis nincs értékelhető gazdasági kapcsolata Magyarországgal. Malajzia a Gazdasági Minisztérium adatai szerint 28. hazánk kereskedelmi partnerei közül.

Arra a kérdésre, hogy felesége miért tartott vele Szingapúrba és Malajziába, azt felelte: Torgyán Józsefné Cseh Mária csak akkor utazik vele, ha a fogadó ország ezt külön kéri, mint ahogy ez most is történt, miniszteri agrárdiplomáciai útjai pedig az állam érdekeit szolgálják ? mondta a miniszter.

Torgyán állította: a magyar élelmiszer-szállítások növeléséről, a tudományos és műszaki együttműködés szélesítéséről tárgyalt egyhetes délkelet-ázsiai látogatásán, Szingapúrban és Malajziában. Szingapúrban elsősorban a magyar hús és húskészítmények, továbbá a bor, valamint más élelmiszerek szállításának növeléséről tárgyalt. Maláj partnereivel a miniszter tárgyalt különféle vetőmagok termeltetési módszereiről, és ott is szóba került a növény- és állategészségügyi megállapodás tervezete. Malajziában felvetődött az esetleges magyar kukoricaszállítás lehetősége is.

Torgyán József földművelésügyi miniszter délkelet-ázsiai látogatása mellett a pártját érintő kérdésekre is válaszolt. Szerinte az FKgP ellen indított frontális támadássorozat része, hogy a Szonda Ipsos közvéleménykutató cég szerint 2-3 százalékon áll a kisgazdapárt támogatottsága "Érhetünk el erősebb vagy gyengébb eredményt, de 10 százalék alá soha nem fog menni a Kisgazdapárt" - mondta Torgyán.

Az agrárminiszter szerint az SZDSZ "sokszoros köpönyegforgatás után jobbra át megtételére készül, és szeretné elfoglalni azt a jobbközép helyet, amely az FKgP részére a kormányzati pozíciót megteremtette. Azonban a média egyes részeinek támogatása sem lesz elégséges ahhoz, hogy az SZDSZ-t megmentse, az FKgP-t pedig lenyomja a víz alá" - mondta a pártelnök.- jelentette ki Torgyán vasárnap a Ferihegyi repülőtéren, délkelet-ázsiai látogatásáról hazatérve.

Torgyán közölte: "szerencsére nem a Szonda Ipsos dönti el a választások eredményét, hanem a magyar nép. A magyar nép pedig egészen máshogy vélekedik a Független Kisgazdapártról, mint a közvélemény-manipulátorok" ? mondta a miniszter.

Torgyán kijelentette: továbbra is ragaszkodik a parlamenti képviselők vagyongyarapodását vizsgáló bizottság felállításához.

(MTI)

Ajánló:

Egyre több visszaélésre derül fény a kisgazdák körülAz [origo] összeállítása