Az SZDSZ nyíregyházi szervezete szerint erkölcsileg kifogásolható módon jutott 32,7 millió forintos, vissza nem térítendő területfejlesztési támogatáshoz a Független Kisgazdapárt városi elnöke. Deli István viszont állítja: minden jogszerűen történt, ezért visszautasítja a szabad demokraták kijelentéseit.

Az FKGP nyíregyházi elnöke, mint a Kelet-Vet Kft. résztulajdonosa, 1999. október 26-án úgy kapott támogatást a térségi területfejlesztési tanácstól agrárinnovációs központ kialakítására, hogy ahhoz fedezettel nem rendelkezett - közölte az SZDSZ nyíregyházi szervezetének hétfői sajtótájékoztatóján Lendvai István elnök és Lövei Csaba ügyvivő. Állításuk szerint Deli István csak egy évvel később, 2000. október 12-én kérte a nyíregyházi önkormányzattól - ahol a kisgazda politikus képviselő-testületi tag -, hogy a támogatás fedezetéül a kft. által bérelt, a város tulajdonában lévő épületre jegyezzenek be jelzálogot.

Az SZDSZ-vezetők dokumentumokkal igazolták, hogy az önkormányzat vagyon- és vállalkozási irodája még aznap előterjesztést fogalmazott meg a kérés teljesítésére a közgyűléshez, s a testület október 25-i ülésén engedélyezte a jelzálog-bejegyzési kérelmet.

Deli István azt állítja: nem vétett a törvények ellen, részletekbe viszont nem kíván bocsátkozni. A politikus megvárja a sajtótájékoztatón elhangzottakkal kapcsolatos összes információt, és azok birtokában dönt arról, hogy milyen jogi lépést tesz az ügyben.

(MTI)