Két héttel a hódmezővásárhelyi választások előtt már javában folyik a kampány az alföldi településen. Rapcsák András mellett a Fidesz vezető politikusai, míg a független Mucsi Imre mellett főképp a helyi politikai és civil szervezetek kampányolnak. Megfigyelők szerint a Csongrád Megyei Bíróság nemrég meghozott ítélete, melyben első fokon megszüntették a már másfél éve felfüggesztett polgármester tisztségét, sokat rontott Rapcsák választási esélyein, míg Mucsi úgy érzi, a lakosság nagy részének bizalmát sikerült megszereznie.

Szakértők szerint a december 3-ai hódmezővásárhelyi választásokon szoros versenyben fog eldőlni, hogy ki is lesz a város polgármestere. A három jelölt közül kettőnek van esélye, ugyanis a helyi közvélemény Halász Imre független jelöltről eddig még semmit nem hallott. Többen úgy vélik, Halász Rapcsák András strómanja, aki pusztán azért indul a választásokon független jelöltként, hogy ezzel néhány száz vagy ezer szavazatot megszerezzen Mucsi Imrétől. A földművelésügyi minisztérium helyettes államtitkára, aki úgyszintén függetlenként vesz részt a választásokon, a helyi politikai és civil szervezetek többségének támogatását tudhatja maga mögött. Rapcsák András pedig az Egységes Hódmezővásárhelyért Egyesület, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség és a Fiatal Demokraták helyi csoportjának bizalmát élvezi.

A Magyar Hírlap információi szerint december 3-áig több miniszter és államtitkár fog a városba látogatni. November 30-án maga Orbán Viktor miniszterelnök is elutazik Hódmezővásárhelyre, hogy támogassa őt.

Mucsi Imre a Magyar Hírlapnak elmondta: december 3-ához közeledve a városban egyre nagyobb a támogatottsága. Úgy véli a lakosság 50-60 százaléka vele szimpatizál. Törvénysértőnek, megalázónak és felháborítónak találja Kövér László múlt héten Hódmezővásárhelyen történt kijelentését, miszerint: ha Rapcsák nyer, akkor a kormány támogatni fogja a várost. A Fidesz elnöke a lakossági fórumon úgy fogalmazott "ha nincs árvíz, belvíz, gázkitörés, járványok, akkor van ellenzék, amely messze kártékonyabb volt az elmúlt két évben az országra nézve, mint a százmilliárdokat is felemésztő természetikatasztrófa-sorozat". Az alföldi városban tartott választási fórumon Kövér László kifejtette: az ország és Hódmezővásárhely között nagy a hasonlóság, ugyanis itt is, ott is rendelkezik koncepcióval a vezetés, tudja mit akar, és azzal a közjót szolgálja, botlásokkal, hibákkal ugyan, de eredményesen.

Rapcsák András sérelmezi, hogy ellenfelei a Csongrád Megyei Bíróság nemrég meghozott nem jogerős ítéletének szövegét húszezer példányban sokszorosították és azt városszerte terjesztik. Mint ismeretes, a bíróság első fokon megszüntette a már másfél éve felfüggesztett polgármester tisztségét. Rapcsák a Magyar Hírlapnak elmondta: a terjesztők megváltoztatták az ítélet szövegét, ezért okirat-hamisítást követtek el. Túri József alpolgármester ezt cáfolta mondván: a röplapokon a bíróság szó szerinti ítélete szerepel.

Bacsa Pál, a helyi szocialisták vezetője szerint Mucsi Imre egy integráló személy, ugyanis nem megosztja a várost, hanem az ellentétek fölé tud emelkedni. Kecskés Ákos, az SZDSZ helyi szervezetének elnöke is minden szempontból alkalmasnak találja Mucsi Imrét a polgármesteri tisztségre.

(Magyar Hirlap)

Ajánló: