Torgyán József szerint valódi "sikertörténet" az, ami minisztersége kezdete óta lezajlott a magyar mezőgazdaságban. A kisgazda pártelnök-miniszter beszámolójában azt mondta: az agrárágazat minden területe fejlődött. A bizottság ellenzéki képviselői szerint a Torgyán-féle győzelmi jelentés nem más, mint "szép szándékok egy kirakatban", és érdemben semmi változás nem történt a mezőgazdaságban, sőt romlott az agrárium helyzete.

A parlament mezőgazdasági bizottsága hétfőn délután meghallgatta Dr. Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter beszámolóját az agrárium 1999. évi helyzetéről. A napbarnított arcú kisgazda miniszter - aki vasárnap érkezett haza Malajziából - több mint másfél órán keresztül sorolta a mezőgazdaság 1999-es eredményeit.

Torgyán József szerint annak ellenére, hogy 1998-ban katasztrofális helyzetben vette át a mezőgazdasági tárcát , azóta minden "javuló tendenciát mutat". A FVM vezetője elmondta, hogy a magyar mezőgazdaság képes megfelelni a nyugati elvárásoknak. Az Európai Unió által, Biarritzban elfogadott új alapelvek a mezőgazdasági tömegtermeléssel szemben az áruk minőségére helyezik a hangsúlyt. A miniszter elmondta, hogy tavaly nőtt a mezőgazdasági termékek exportja. Torgyán szerint neki személy szerint is érdemei vannak abban, hogy új külföldi piacokat szerzett a magyar mezőgazdasági termékek és áruk számára. A miniszter példaként kiemelte Dél-Koreát, Tajvant és Szingapúrt. Torgyán sikertörténetnek nevezte a minisztersége alatt a mezőgazdaságban végbement folyamatokat. Torgyán József kijelentette: a mezőgazdaságban elért eredmények "önmagukért beszélnek".

A miniszter közlése szerint a kukoricatermés 5,1 millió tonnát tesz ki. Torgyán József elmondta, hogy a kukoricaexport-stopot az aszályos időjárás miatt rendelte el, hogy a hazai állatállománynak megfelelő mennyiségű takarmány álljon rendelkezésére. Hozzátette, amennyiben a bizottság úgy ítéli meg, hogy a kukorica kivitelének korlátozására nincs szükség, úgy név szerinti szavazás alapján hajlandó azt visszavonni.

A mezőgazdasági bizottság ellenzéki tagjai szerint a Torgyán-féle "győzelmi jelentés" ellenére semmi nem változott a mezőgazdaságban dolgozók életében. Torgyán egy szocialista képviselőnek válaszolva azt mondta, a média által gerjesztett kampány vette el az emberek kedvét a mezőgazdasági termeléstől. Egy fideszes képviselő kérdésére Torgyán azt mondta, hogy Thaiföldön különbül tartják az állatokat a dzsungelben, mint nyugaton az úgynevezett "eurokonform" szabályok szerint, ezért az uniós jogharmonizációnál meg kell fontolni az állatvédelmi törvények átvételét.

Főként az ellenzéki képviselők sürgették az ágazat középtávú stratégiai tervének mielőbbi megalkotását.

A képviselők kézhez kapták az Agrárgazdasági Tanács állásfoglalását az ágazat múlt évi helyzetéről. A jelentés rámutat: a mezőgazdaságban a múlt évben is folytatódtak a nemzetgazdaságban tapasztaltakkal ellentétes negatív tendenciák.

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága még délelőtt döntött arról, hogy támogatja azt, a 2001-2002-es költségvetési előterjesztéshez benyújtott módosító javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy a földművelésügyi minisztérium felhasználhassa az intervenciós felvásárlásokból származó bevételeit.

A bizottság a költségvetési javaslathoz benyújtott indítványokról általában a kormány álláspontja szerint döntött.

A képviselők általános vitára alkalmasnak találták a szőlő- és gyümölcsültetvények összeírásáról szóló törvényjavaslatot.

[origo]

Ajánló:

Korábban:

(2000.11.20.)