A mentelmi bizottság úgy döntött: a képviselők megkaphatják és nyilvánosságra hozhatják vagyonnyilatkozatuk titkos részét is. A mentelmi bizottság elnöke attól tart: a képviselők ellepik majd irodáját. Félelme nem alaptalan: már ma délután jónéhány képviselő megjelent a bizottság titkárságán, hogy átvegye nyilatkozatát.

A parlament mentelmi bizottsága úgy döntött, hogy a képviselők megkaphatják és nyilvánosságra hozhatják 1998-ban leadott vagyonnyilatkozatuk titkos részét is. Eddig csak a vagyonnyilatkozat "A" része volt nyilvános.

A titkos rész ezután se lesz automatikusan nyilvános. Csak az érintett képviselő készíthet másolatot nyilatkozata titkos részéről, és csak ő hozhatja azt nyilvánosságra. Amennyiben a nyilatkozaton a politikus hozzátartozója is szerepel, úgy az ő beleegyezése is szükséges a nyilvánosságra hozatalhoz.

A bizottság 11 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadta el az állásfoglalást.

A testület tárgyalt a Torgyán József kisgazda pártelnök által javasolt parlamenti vizsgálóbizottság felállításáról, és hét igen szavazat mellett, öt ellenében az erről szóló határozati javaslatot általános vitára alkalmasnak tartotta. A bizottsági ülésen jelenlévő Torgyán József elmondta: a tiszta viszonyok helyreállítása érdekében a vizsgálóbizottság összevetné a képviselők jelenlegi vagyoni helyzetét 1990 májusában, illetve 1998 júniusában született vagyonnyilatkozatuk adataival.

Az MSZP és az SZDSZ képviselői úgy ítélték meg, hogy a vizsgálóbizottság felállítása bizalmatlanságot tükrözne a mentelemi bizottság munkájával szemben, az előterjesztő viszont úgy vélte, hogy így lehetne tisztázni a viszonyokat az ország nyilvánossága előtt.

A szavazást követően Isépy Tamás, a mentelmi bizottság fideszes elnöke elmondta: sem az, hogy a vagyonnyilatkozatokról másolatot lehet készíteni, sem pedig a vizsgáló bizottság esetleges felállítása nem hozhat lényeges áttörést a kérdésben. ''A parlamenti képviselő akkor válik majd valóban üvegzsebűvé, ha helyreáll a társadalmi értékrend, ha többet fog érni a becsület a sikerességnél, a tisztesség az ügyeskedésnél'' - fogalmazott a bizottsági elnök.

A testület tanácskozásáról távozó Torgyán József nem kívánt vagyonnyilatkozatával kapcsolatban nyilatkozni. Elmondta, ha létrejön az általa javasolt vizsgálóbizottság, e testület előtt minden képviselői számot adhat anyagi helyzetéről.

Ma délután veszi át nyilatkozatát a fideszes Mádi László, a kisgazda Atyánszky György és Lányi Zsolt.
Az azonban nem valószínű, hogy a képviselők azonal nyilvánosságra is hozzák vagyonnyulatkozatukat. A Fidesz frakció csak jövő hét elején dönt a vagyonnyilatkozatok nyilvánosságra hozatalávak kapcsolatban.

[origo]

Ajánló: