Hivatalosan is kezdeményezi az MSZP az Országimázs Központ (OK) aktáinak áttekintését, s ha kell, a bíróság által kötelezik erre a Miniszterelnöki Hivatal főosztályát - tudta meg a Magyar Hírlap. Minderre annak kapcsán derült fény, hogy az OK kedden beszámol a Ifjúsági és Sportbizottságnak a Sydneyi Magyar Napok rendezvénysorozatról.

Keller László és Veres János MSZP-s képviselők ügyvédeiken keresztül kezdeményezték, hogy teljeskörűen áttekinthessék az OK dokumentációját, beleértve a Sydneyi Magyar Napok számláit is - mondta el a Magyar Hírlapnak Keller László. A képviselő szerint elfogadhatatlan, hogy az OK számukra nem teszi lehetővé az adatok megismerését, ezért immár hivatalosan is kezdeményezik az akták áttekintését, s ha kell, a bíróság által kötelezik erre a főosztályt. A két képviselő ügyvédje a múlt héten juttatta el felszólítását.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezető-helyettese korábban írásbeli kérdést intézett Stumpf Istvánhoz, a MEH miniszterhez az OK augusztus 20-i rendezvényeinek költségeiről. Mivel a képviselő nem fogadta el a miniszteri választ, pártja módosító indítványt nyújtott be, egy-egymillió forintnyi elvonást javasolva az OK költségvetéséből a nemzeti kulturális intézmények, illetve a közgyűjteményi intézetek javára. A kulturális bizottság nem támogatta a javaslatot, a parlament pedig még nem szavazott. Lendvai a lapnak elmondta: amennyiben az T. Ház is leszavazza a módosító indítványt, a kulturális bizottság napirendjére vetetik az OK vezetőinek részletes beszámoltatását.

Kíváncsiak Sydneyre

Az olimpia ideje alatt, szeptember 27-30 között megrendezett kulturális eseményt a Happy End Kft. szervezte, összesen 143 millió 676 ezer forint plusz áfáért. Az "Ezeréves Magyarország köszönti az olimpiát" elnevezésű programsorozaton 13 neves magyar pincészet sorakoztatta fel borait, s még az ősi magyar mesterségek művelőit is kiutaztatták az olimpia helyszínére. Az Országimázs Központ beszámolója a rendezvény költségeinek tetemesebb részét az útiköltség, vízum, biztosítás, szállás, illetve a szállítás tette ki, mindez összesen hatvan millió forintba került. A helyiség és a színpad bérlése világítással és technikai eszközökkel 37 millió forintot tett ki. Csaknem húsz millió forintot költöttek szórólapokra. A gasztronómiai bemutatókkal kapcsolatos kiadásokra és a művészeknek 13 millió forintot fizettek.

Tóbiás József, az Ifjúsági és Sportbizottság MSZP-s tagja szerint az anyag nem nevezhető beszámolónak, a bizottságra nézve megalázó, hogy az Országimázs Központ egy ilyen dokumentummal áll elő. Az anyagból nem derül ki, hogy mennyire volt eredményes, illetve hasznos a rendezvénysorozat, s a költségarányok is elfogadhatatlanok.

Varga Gergely, Varga Dóra

Ajánló:

Korábban:

(2000.10.14.)