Távozik Gógl Árpád egészségügyi miniszter, az OEP igazgatója, Lampé Zsolt, valamint Frajna Imre, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára és Oberfrank Ferenc egészségügyi államtitkár is. A miniszterelnök a hírek szerint a költségvetés elfogadása után a HM élén is váltani akar.

A Népszava információja szerint politikai döntés született az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ügyében. Így függetlenül attól, hogy Mikola István vagy más jelölt kerül Gógl Árpád helyére a miniszteri székbe, várható, hogy a pénztár a jövőben az egészségügyi tárca felügyelete alá kerül.

A lap úgy tudja, távozik posztjáról az OEP igazgatója, Lampé Zsolt. Az átszervezéssel azonban feleslegessé válik Frajna Imre, a Pénzügyminisztérium (PM) tb-alapokért felelős politikai államtitkár pozíciója is. Megválik a tárca Oberfrank Ferenc közigazgatási államtitkártól is. A megüresedett helyre többek között Zombor Gábort, a kecskeméti kórház igazgatóját, illetve Misz Irén Íriszt, a parádfürdői Állami Kórház vezetőjét tarják a legesélyesebbnek. Mint arról beszámoltunk, a személycserékről a mai kormányülésen várható döntés, melyet Orbán Viktor szerdán jelent majd be.

A tb-alapokat még az 1998-as kormányváltás utáni egyik első intézkedésként vonta ellenőrzése alá a kormány, megszüntetve az 1993 óta működő tb-önkormányzatokat. Akkoriban az indok a tb-hiány folyamatos növekedése volt, amit elsősorban a felügyelőszervek illetékességén kívül hozott intézkedések okoztak.

Egyes egészségügyi szakértők most úgy vélik, az OEP Egészségügyi Minisztériumhoz való csatolása esetén egy kézbe kerülhet a szakmai irányítás, az ellenőrzés és a finanszírozás. Mindez azonban csak akkor működhet, ha a háttérben egy erős, hatékony tárca áll. Szakmai körök szerint erről jelenleg nem beszélhetünk.

Az elmúlt időben többször szóba került már a honvédelmi tárca élén történő személycsere lehetősége is. Elképzelhető és kézenfekvő verziónak nevezte egy kormánytisztviselő azt az értesülés, amely szerint a kisgazda Szabó János honvédelmi miniszter helyére a fideszes Simicskó István kerülhet. Azt azonban hangsúlyozta, a miniszterelnök ebben a kérdésben csak akkor lép, ha a parlament elfogadta a két évre szóló költségvetést.

Szakértők véleménye szerint a Szabó-Simicskó cserét diszkréten, szinte észrevétlenül kell Orbánnak meglépnie, hiszen a koalíciós egyezség megváltoztatása bonyolult kérdés.

Lányi Zsolt, a honvédelmi bizottság kisgazda elnöke nem tartja valószínűnek párttársa elmozdítását. Nem azért, mert Orbán Viktor a tábornoki kinevezések ügyének lezárásakor azt nyilatkozta: azzal akarja befejezni a haderőreformot, akivel elkezdte. Sokkal inkább azért - mondja Lányi -, mert "Szabó János a világ legjobb minisztere, lehet irányítani."

A lap úgy tudja, néhány hét óta szigorú "felügyelet" alatt áll a szakminisztérium, önállósága formálissá vált. Kormányszinten az az elképzelés is megfogalmazódott, hogy Király Béla nyugállományú tábornokot kormánybiztosnak nevezik ki, hogy a válságossá alakult helyzet további romlását megakadályozza. Az idős tábornok kijelentette, sok részletkérdést akar tisztázni Orbán Viktorral, hogy eldöntse, milyen feladatot vállalna.

A személycserét illetően megfigyelők egy része kényszerhelyzetet emleget, amelybe szerintük azért került a kormányfő, mert kabinetje nem vette komolyan a NATO-csatlakozással járó feladatokat, és későn vette észre: vezetésképtelenné vált a hadügy.

A napokban a tv2 riportere megszólaltatta az Egyesült Államok elsőszámú katonai szakértőjét, Jeffrey Simont. Arról kérdezte, hogyan vélekedik Magyarország NATO-teljesítményéről. Idézzük a szakembert: "A NATO-tagság nem potyázás, nem mindenre kiterjedő biztosítás. Lehet, hogy Önök úgy gondolják, oké, bejutottunk, kipipálhatjuk a NATO-t, most már szemezhetünk az Európai Unióval. Pontosan az ellenkezője az igaz. Hatalmas erőfeszítésekre lesz még szükség, mert a szövetségeseknek az a gyanújuk, hogy a magyarok nem fordítanak elegendő figyelmet a hadseregre...
Honvédelmük nem kap se társadalmi, se politikai támogatást. Ennek biztos jele, hogy a jelenlegi kormány koalíciós megfontolásokból egy kis párt, a kisgazdák kezére adta a honvédelmi minisztériumot... A kisgazdapárt semmilyen tapasztalatokkal nem rendelkezett biztonságpolitikai ügyekben. Nekem, kívülállónak ez az jelentette, hogy a kormányt egyszerűen nem érdekelték a NATO-kötelezettségek..."

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. november 14.)