A mentelmi bizottság megszavazta azt a határozatot, amely lehetőséget teremt a képviselőknek az eddig titkos és általuk sem hozzáférhető vagyonnyilatkozatuk kikérésére és nyilvánosságra hozására. Torgyán József kisgazda pártelnök kijelentette: nem hozza nyilvánosságra vagyonnyilatkozatát. Atyánszky György és Lányi Zsolt kisgazda, valamint Mádi László fideszes képviselő uyganakkor már át is vette titkos vagyonnyilatkozatát, sőt Lányi és Mádi nyilvánosságra is hozta. A bizottság csekély többséggel általános vitára alkalmasnak találta Torgyán József kisgazda pártelnök határozati javaslatát a képviselők vagyoni helyzetét vizsgáló bizottság létrehozásáról.

Dr. Medgyasszay László MDF-es képviselő
nyilatkozatának első oldala
A mentelmi bizottság 1997-es határozata értelmében eddig a képviselői vagyonnyilatkozat egy részét zárt borítékban, páncélszekrényben őrizték. A zárt vagyonnyilatkozatot még az érintett képviselő sem kérhette ki, egyedül összeférhetetlenségi eljárás megindítása esetén nézhettek bele a mentelmi bizottság tagjai.

A változtatást az után kezdték mind többen követelni, miután nyilvánosságra jutott Torgyán József kisgazda pártelnök építkezése. Kiderült: a kisgazda pártelnök nyilvános nyilatkozatában nem számolt be erről a vagyonáról.

A 11 igen és egy tartózkodás mellett elfogadott új határozat szerint az érintett képviselő jogosult a titkos vagyonnyilatkozatról másolatot készíteni és azt nyilvánosságra hozni. Ha a zárt boríték az érintett képviselő vagyonnyilatkozatán kívül a vele együtt élő házastársa, élettársa vagy gyermekei vagyonnyilatkozatát is tartalmazza, akkor ezekről a képviselő csak az érintett személy írásos felhatalmazására készíttethet másolatot.

A másolat a Képviselői Irodaház alagsorában lévő irattárban készül az érintett képviselő és a bizottság két munkatársa jelenlétében. A zárt boríték felbontásáról, a fénymásolat elkészítéséről és átadásáról, valamint a boríték ismételt lezárásáról jegyzőkönyv készül. A másolatot pecséttel hitelesítik.

A bizottság leszavazta Fenyvessy Zoltán MIÉP-es képviselő módosító javaslatát, aki azt akarta, hogy a képviselő meghatalmazottja is átvehesse a vagyonnyilatkozat másolatát. Szintén nem fogadták el a szavazásnál tartózkodó Szili Sándor MSZP-s képviselő javaslatát, aki úgy fogalmazta volna meg a határozatot, hogy az érintett képviselő a mentelmi bizottság két tagja előtt veheti át a másolatot. A képviselők szerint azonban egy adminisztratív feladat elvégzéséhez nem kell bizottsági tagoknak jelen lenniük.

Torgyán József a mentelmi bizottság ülésén kijelentette: nem hozza nyilvánosságra vagyonnyilatkozatát.

A bizottság 7:5 arányban általános vitára alkalmasnak találta Torgyán József határozati javaslatát a képviselők vagyoni helyzetét vizsgáló bizottság felállításáról. A javaslat szerint a vizsgálatot az alábbi sorrendben kell elvégezni: miniszterelnök, miniszterek, politikai államtitkárok, az Országgyűlés elnöke, majd alelnökei, az országgyűlési képviselőcsoport vezetője, majd annak helyettesei, az országgyűlési bizottságok elnöke, majd alelnökei, az országgyűlési képviselettel rendelkező pártok elnökei. "A bizottság megalakulását követően az érintett képviselők 15 napon belül ismét teljes körű vagyonnyilatkozatot kötelesek tenni" - áll a javaslatban. A vizsgálat elvégzésére 180 nap állna rendelkezésre, majd az eredményt nyilvánosságra kell hozni.

Lányi Zsolt kisgazda képviselő már
átvette titkos nyilatkozatát
A nemmel szavazó szabad demokrata és szocialista képviselők szerint felesleges külön vizsgálóbizottságot felállítani, mivel a mentelmi bizottság is rendelkezik a szükséges jogosítványokkal. Ha pedig a képviselő nem hajlandó kikérni a vagyonnyilatkozata titkos részét, akkor a bizottság nem tud mi alapján vizsgálódni. Torgyán erre azt mondta: ő úgy értelmezi a most elfogadott határozati javaslatot, hogy a bizottság is betekinthet ezután a képviselők titkos vagyonnyilatkozatába.

A képviselők többsége elsősorban azt akarta tudni: ha megszavazzák a javaslatot, Torgyán is hajlandó-e vagyongyarapodásáról számot adni. A miniszter-pártelnök azzal hárította el a kérdést, hogy most csak javaslatának általános vitára való alkalmasságáról kell dönteni. "Ha megszavazzák a javaslatot és feláll a bizottság, mindenkinek számot kell adnia vagyonáról" - tette hozzá.

Fenyvessy arra hívta fel a képviselők figyelmét, hogy szankciók nélkül nincs értelme a vizsgálódásnak. Az SZDSZ-es Szabó Sándorné is amellett volt, hogy mindenki hozza nyilvánosságra a vagyonnyilatkozatát, és "majd az állampolgárok ítélkezzenek a képviselők fölött".

A szavazás után Torgyán nem volt hajlandó az újságírók kérdéseire válaszolni. Azt mondta: várja ki mindenki, míg feláll a bizottság.

Az ülés után sajtótájékoztatót tartó bizottsági elnök, Isépy Tamás (Fidesz) úgy vélte: törekvésükkel akkor érhetnek el valamit, "ha helyreáll a politikai kultúra". Amíg semmilyen szankciót nem szabnak a vagyonnyilatkozatot nem megfelelően kitöltő képviselővel szemben, addig nincs értelme a szabályozásnak. A kormánypártiak módosító javaslata, amelyet szintén ma ismertettek, sem tartalmaz semmilyen szankciót arra az esetre, ha a képviselő nem a valóságnak megfelelően töltené ki nyilatkozatát. A bizottság határozatával kapcsolatban is csak annyit jegyzett meg az elnök: csak azt érik el, hogy a képviselők megrohanják őket a vagyonnyilatkozatokért, egy részük nyilvánosságra hozza, majd nem fog történni semmi.

Olvassa el a kormánypártiak javaslatáról szóló cikkünket!

Mádi László fideszes képviselő
Isépy félelme nem volt alaptalan: már kedd délután jó néhány képviselő megjelent a bizottság titkárságán, hogy átvegye nyilatkozatát. A politikusokkal történt egyeztetés után végül három képviselő vehette át szerdán vagyonnyilatkozatát. Atyánszky György kisgazda képviselő érkezett elsőnek, a titkos melléklet szerint egy családi ház egynegyedét, egy örökölt családi ház egynegyedét, egy személyautót, két céget és 6 millió forint készpénzt birtokol.

A fideszes Mádi László először választókörzetében, a nyíregyházi helyi lapban akarta nyilvánosságra hozni a nyilatkozatot, majd mégis átadta azt az [origo]-nak. A vagyonnyilatkozat eddig titkos része szerint Mádi tulajdonában van egy 335 négyzetméteres ingatlan fele, egy Volkswagen Vento típusú gépkocsi, 48 darab Mol-részvény, 200 darab Gardénia-részvény, 30 OTP-részvény, 70 Rába-részvény, 300 Matáv-részvény, 30 Titász-részvény és 18 Dédász-részvény. Összértéküket 2,5 millió forintban jelölte meg.

A kisgazda Lányi Zsoltnak az [origo]-nak átadott vagyonnyilatkozata szerint egy 66 négyzetméteres lakás fele, egy használtan vett Toyota Corolla és egy részletre vett Suzuki Sedan gépkocsi, valamint a feleségével közösen 2,5 milliót érő OTP-részvénye van.

A frakciók egyelőre nem döntöttek arról, tagjaik hogyan veszik majd át nyilatkozataikat. A Fidesz, az MSZP, az SZDSZ csak jövő hét elején dönt arról, hogy mindannyian nyilvánosságra hozzák-e nyilatkozatukat.

Kapcsándi Dóra

Ajánló:

Korábban:

(2000.11.21.)