Mától várhatóan minden képviselőnek módja lesz arra, hogy nyilvánosságra hozza 1998-ban benyújtott teljes vagyonnyilatkozatát. Elképzelhető, hogy a három koalíciós frakció a korábbi tervekkel ellentétben mégse közös módosító indítványt nyújt be a vagyonbevallásokkal kapcsolatban.

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága ma várhatóan úgy dönt, hogy a képviselők megkaphatják 1998-ban beadott vagyonnyilatkozataikat. A testület ezzel Majtényi László adatvédelmi biztos állásfoglalásának megfelelően módosítja 1997-ben hozott döntését.

Torgyán József kisgazda pártelnök, akinek házépítése miatt a vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos vita feltámadt, vasárnap nem adott egyértelmű választ arra, hogy nyilvánosságra kívánja-e hozni bevallásának titkos részét.

Torgyán Orbán Viktor miniszterelnöknek már beszámolt. Amint azt a kormányfő szombaton az Info Rádióban elmondta, a villaügy kipattanása után tájékoztatást kért Torgyántól, a miniszter pedig írásba adta, hogy vagyonbevallása minden szempontból megfelel a valóságnak. Orbán kijelentette: támogatja a Fidesz-frakció javaslatát, hogy "minél hamarabb kinyissák a borítékokat és láthassunk tisztán". Addig, amíg ez nem történik meg, a miniszter szavát fogadja el.

Múlt héten bejelentették, hogy a három koalíciós frakció törvénymódosítási javaslatot kíván benyújtani a vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatban. Ez tegnap nem történt meg. A Fidesz elképzelése szerint a képviselők minden évben vagyonnyilatkozatot tennének, ami teljes egészében nyilvános lenne. Balsai István MDF-frakcióvezető közölte: eddig nem volt egyeztetés a három koalíciós frakció között, és lehetséges, hogy mégse hárompárti indítványt nyújtanak be. A vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos módosítások elfogadásához egyébként kétharmados többség szükséges.

A Fidesz elnöksége felkérte a frakció tagjait, hogy vagyonnyilatkozataikat hozzák nyilvánosságra, és felkérték a többi frakciót, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. A fideszes képviselők bevallásait várhatóan ma kezdik feltenni az internetre a www.fidesz.hu címre - mondták a frakció sajtóirodáján. Bánk Attila, az FKGP frakcióvezetője a képviselők lelkiismeretére bízza, hogy nyilvánosságra hozzák-e vagyonnyilatkozatukat. Mint mondta, ezt ő több képviselőtársával együtt már a helyi lapokban megtette.

Az SZDSZ országgyűlési frakciójának képviselői hétfőn írásban hatalmazták fel a mentelmi bizottság elnökét, hogy az összes többi képviselő vagyonnyilatkozatával együtt hozza nyilvánosságra 1998-ban tett vagyonnyilatkozatukat - olvasható a képviselőcsoport közleményében. - Az SZDSZ-frakció emellett továbbra is fenntartja Torgyán József és Torgyán Józsefné Cseh Mária képviselőkkel szembeni korábbi indítványait, hogy a bizottság a házszabálynak megfelelően nyilatkoztassa az érintetteket, majd folytassa le a vagyonnyilatkozati, illetve annak eredményétől függően az összeférhetetlenségi eljárást - tartalmazza a nyilatkozat.

Az SZDSZ emellett kezdeményezi, hogy a képviselői vagyonnyilatkozatok nyilvánosságra hozatalával párhuzamosan a kormány tagjai is tárják a közvélemény elé vagyoni helyzetüket.

(Népszava)

Ajánló:

Az [origo] összeállítása

Korábban:

(2000. november 20.)