Az elmúlt tíz évben soha nem volt olyan alacsony Torgyán József népszerűsége, mint most, derül ki a Szonda Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatásának adataiból. A Népszabadság tegnapi számában közölt eredmények szerint a kisgazda pártvezér tetszésindexe egy hónap alatt hét százalékponttal esett, így jelenleg 20 ponton áll. Ez azt jelenti, a közvélemény még Csurka Istvánnál is kevésbé kedveli Torgyánt, amire még soha nem volt példa.

A kisgazdabotrányok a Szonda Ipsos szerint a kormányfő megítélésére is hatottak: Orbán Viktor népszerűsége az októberi 45-ről 41 pontra csökkent. Ezzel a miniszterelnök a 13., Torgyán pedig a 23. helyre került (egyébként a kisgazda elnök népszerűsége utoljára a 96-os "féregirtós" beszéde után csökkent ilyen jelentős mértékben. A mostani adatok azonban azt mutatják: a népszerűség-csökkenés "veszélyesebb", mint 1996-ban volt, hiszen az FKGP támogatottsága is jelentősen csökkent, a párt elvesztette stabil szavazóbázisát).

A novemberi felmérés szerint jelenleg Kovács László, az MSZP elnöke a legnépszerűbb magyar politikus (62 ponttal), őt Dávid Ibolya MDF-elnök és Mádl Ferenc köztársasági elnök követi 61, illetve 60 ponttal.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. november 18.)