A hat parlamenti párt konszenzussal fogadta el azt a Honvédelmi Minisztérium és a honvéd vezérkar integrációjáról szóló határozattervezetet, amely az alkotmány és több kétharmados törvény módosítását is előirányozza. Egyezség született arról is, hogy a törvényben nem definiált kérdéseket a minisztérium szervezeti és működési szabályzatában rendezi.

Több hónapos szakértői és politikai egyeztető tárgyalások eredményeképp elkészült az integráció végrehajtásának főbb irányvonalait tartalmazó normaszöveg - közölte a keddi hatpárti egyeztetést követő sajtótájékoztatón Perenyei Tamás, a honvédelmi tárca közigazgatási államtitkára. Elmondta: konszenzus alakult ki a Magyar Honvédség felsőszintű irányításának és vezetésének tekintetében, a közigazgatási államtitkár és a vezérkari főnök hatásköreinek törvényi szabályozásában. Ugyancsak megegyeztek a felek abban, hogy a törvényben nem definiált kérdéseket a minisztérium szervezeti és működési szabályzatában rendezi, amelynek kidolgozásában a politikai pártokra is számítanak.

Az egyeztető tárgyalások eredményeképpen megszületett egy alkotmánymódosító javaslat, a honvédelmi törvény és az integrációt érintő egyéb - például a szolgálati és az államtitkárok jogállásáról szóló - törvények módosításának tervezete.

Mátrai Márta, az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának fideszes alelnöke történelmi pillanatnak nevezte a hatpárti egyeztetések záródokumentumának aláírását, mert - mint mondta - ezzel a kormány 1998-ban meghirdetett programjának egyik pontja valósul meg.

Juhász Ferenc, a honvédelmi bizottság szocialista alelnöke arról szólt, hogy remélik, a határozati javaslat elfogadása után nem változik jelentősen. Mint elmondta: az egyeztetések során alapvető feltételnek tartották, hogy az új szervezet egyértelműsítse a Magyar Honvédség irányítását a közigazgatási és a katonai feladatok tekintetében, és biztosítsa a honvédség civil kontrollját.

Perenyei Tamás elmondta, hogy a határozattervezet a következő év tavaszán kerül a kormány, majd az Országgyűlés elé. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy az ez év végén elkezdődő szervezeti átalakítás ténylegesen mennyi ideig tart majd.

(MTI)

Korábban:

(2000.10.20.)