Tukacs István, Nyíregyháza alpolgármestere szerint a városi önkormányzat jogszerűen döntött, amikor jelzálogbejegyzést engedélyezett a helyi Kelet-Vet Kft.-nek az általa bérelt épületre a területfejlesztési támogatás igénybe vételéhez. Kár helyett ugyanis haszna lesz a városnak az ügyletből, mert a bérlő rendbe teszi az egyébként felújításra szoruló műemlék épületet, melynek értéke így 15 millióról 40 millió forintra nő a település vagyonösszegében.

A képviselő-testület annak tudatában határozott a szóban forgó épület bérbe adásáról és a jelzálog-bejegyzés engedélyezéséről, hogy a területfejlesztési támogatással megvalósuló beruházások esetében garantálva van a pályázó által vállaltak megvalósítása - közölte Tukacs István, Nyíregyháza alpolgármestere. A támogatás kifizetése úgynevezett utólagos finanszírozással történik, a beruházó az elvégzett munka után kapja meg az összeget, így nem áll fenn annak a veszélye, hogy a fejlesztés elmaradása esetén a kapott pénz fejében, a jelzálog-bejegyzés alapján esetleg elárverezhetik az épületet.

Az SZDSZ helyi szervezete szerint elfogadhatatlan az, hogy a város tulajdonára egy magánvállalkozás - melynek egyik résztulajdonosa Deli István, az FKGP városi elnöke - kötelezettségének biztosítékául kívánnak bejegyeztetni jelzálogjogot, kockáztatva ezzel a nyíregyházi adófizetők vagyonát. Ugyancsak elfogadhatatlannak tartják, hogy egy kisgazda vezető vállalkozása több tízmillió forintot kapjon attól a területfejlesztési tanácstól, melyben párttársai szavazattöbbséggel rendelkeznek. A párt az ügy felülvizsgálatáért a megyei közigazgatási hivatalhoz fordult.

Tukacs István elmondása szerint a jegyzálogügyletben nem játszott szerepet, hogy Deli István a képviselő-testület tagja. Abban sincs semmi kivetnivaló - közölte -, hogy kérelmét még aznap előterjesztésbe foglalták a közgyűlés számára, amely végül tizenkét nappal később döntött is az ügyben. Azt azonban elismerte az alpolgármester, hogy nem tudnak minden egyes kérést ilyen gyorsan teljesíteni a nyíregyházi polgármesteri hivatalban.

Arra a kérdésre pedig, hogy más vállalkozások is kérhetnek-e hasonló ügyletekhez városi köztulajdonra jelzálogbejegyzést az önkormányzattól, azt válaszolta: "Ha lesz ilyen kérés, a közgyűlés elé terjesztik döntés végett."

(MTI)

Korábban:

(2000.11.21.)