Az európai uniós francia elnökség és az uniós tagországok nagykövetei kedden találkozóra hívták a magyarországi romaszervezetek vezetőit illetve szakértőit, hogy tájékozódjanak a cigányság helyzetéről. A Francia Nagykövetségen rendezett megbeszélésen részt vett Farkas Flórián, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) vezetője, Kaltenbach Jenő, a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa, Orsós Éva, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal (NEKH) volt elnöke és Varju Gabriella, a NEKH roma ügyekért felelős elnökhelyettese.

Nicolas Suran, a francia nagykövetség sajtóattaséja közlése szerint a találkozó során a meghívott vendégek beszámoltak az uniós tagországok nagyköveteinek a magyarországi romák helyzetéről. A romavezetők véleményt nyilvánítottak a magyar kormány közép- és hosszú távú terveiről is. A magyar tárgyalófelek hangot adtak azon kívánságuknak, hogy egy faji megkülönböztetés elleni törvénytervezet mielőbb a Parlament elé kerüljön. Jelezték azt is, hogy melyek azok az elsődleges fontosságú lépések, amelyeket mihamarabb meg kell tenni a romák helyzetének javítása érdekében.

Horváth Aladár az RPA vezetője szerint azonnali életmentő programokat kell beiktatni, hiszen roma családok ezrei éheznek otthonaikban. Hozzátette: hihetetlen, hogy fiatalok is áldozatul esnek a betegségeknek, mert nem kapják meg a megfelelő orvosi és gyógyszerellátást. - Roma családok válnak hajléktalanná a mindennapos kilakoltatások miatt, mert nem tudják OTP hátralékukat, illetve rezsijüket kifizetni - hangsúlyozta Horváth Aladár.

Az RPA vezetője felhívta a figyelmet az Alkotmánybíróság közelmúltban hozott azon határozatára, mely szerint a " lakhatáshoz való jogot" a taláros testület nem tekinti alkotmányos alapjognak.

A francia nagykövetségen tartott megbeszélésen a magyar tárgyalófelek kifejezték kívánságukat, hogy a decemberi minisztériumok közötti találkozó során a kormány pontosabban határozza meg, hogy mely területeken vehető igénybe a júliusi hasonló egyeztetésen elkülönített 5 milliárdos nagyságrendű céltámogatás, illetve hogy a minisztériumok közötti ellenőrzés fokozottabban érvényesüljön.

Farkas Flórián az OCÖ elnöke elmondta: a találkozón jelezte, hogy szeretnék, ha a kormány nagyobb figyelmet szentelne az általuk megfogalmazott forráskoordinációs programra. Az OCÖ elnöke ellentmondásosnak tartja, hogy Magyarországon a gazdaság folyamatosan fejlődik, a cigányság viszont annál inkább elszegényedik.

Orsós Éva a NEKH volt elnöke elismeréssel szólt arról, hogy az EU elnöke és nagykövetei figyelemmel kísérik a magyarországi cigányság problémáit. A NEKH volt elnöke szerint a kormányprogram végrehajtásáért felelős kisebbségi hivatal államigazgatási pozíciója még sohasem volt ennyire gyenge mint most. Hozzátette: elfogadhatatlan az is, hogy NEKH élére olyan személyt nevezzen ki a kormány, akit a magyarországi kisebbségek nem támogatnak.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. november 20.)