E heti malajziai és szingapúri utazásaival összesen 151 napot töltött Torgyán József mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter az elmúlt két évben külföldön. Noha a miniszter előszeretettel keres fel és tart elsőrendű piacoknak távoli, Európán kívüli országokat, ezek jelentős részébe - egyébként az általános tendenciába illően - tavaly és 1998-ban jelentősen csökkent az agrártermék-forgalom.

Torgyán József mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter külföldi útjainak fele az elmúlt két évben Európán túlra vezetett: 26 távol-keleti, észak-afrikai, észak- és dél-amerikai államba, illetve Ausztráliába és Új-Zélandra. Külföldi látogatásainak hivatalos célja a magyar agrártermékek piacainak bővítése. A vidékfejlesztési miniszter nyilatkozataiból kiderül: eddig még nem volt sikertelen útja. Ám a mezőgazdasági exporton belül kiemelt jelentőséggel bíró - több mint 90 százalék feletti - élelmiszer- és élőállat-kivitel lényegében Európán belül bonyolódik. Az azon túli forgalom 3 százalék körüli a teljes exporthoz képest. A földrajzi közelség miatt ezért kézenfekvő, hogy az Európán belüli forgalmat kell növelni - állítják szakértők. Az elmúlt két évben Európán kívül három országnál tapasztalhatunk lényeges eltérést. Kétharmadára csökkent a kivitel Japánba, mintegy háromszorosára nőtt az export a Koreai Köztársaságba, illetve felére esett vissza az USA-ba irányuló kivitel. Európán belül jelentős növekedés figyelhető meg Ausztriába, Franciaországba és Szlovéniába. Ezzel éppen ellentétes tendencia tapasztalható Horvátország, Jugoszlávia, Oroszország, Románia, Spanyolország esetében.

Az idén az agrárkivitelt figyelve a fejlett országokba szeptember végéig mintegy 4 százalékponttal csökkent a forgalom, és ugyanez mondható el az OECD-országokra is. Az EU irányába a csökkenés már csaknem 7 százalékpontos. Természetesen a múlt év hasonló időszakához képest. Ezzel szemben 15 százalékos a növekedés a közép- és kelet-európai országokba, és 43 százalékos a FÁK tagállamaiba.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken kapta meg a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálati jelentését az állami vezetők 1999-es külföldi útjairól. A határon túli látogatások költségeit és hasznosságát feltáró ellenőrzésre tavasszal utasította a kormányfő a hivatalt. Egyelőre nem tudni, hogy a Kehi megállapításai mikor kerülnek nyilvánosságra.

Külföldi utak: sikertörténetek

Torgyán József külföldi látogatásainak hivatalos célja a magyar agrártermékek piacainak bővítése. A vidékfejlesztési miniszter nyilatkozataiból kiderül: eddig még nem volt sikertelen útja.

Múlt heti, szingapúri és malajziai útját a miniszter úgy jellemezte: folytatódik a távol-keleti sikertörténet. Ekkor a magyar élelmiszer-szállítások növeléséről, a tudományos és műszaki együttműködés szélesítéséről tárgyalt. Szóba került többek között a biodízelprogram, amelyben a két fél együttműködésre lát lehetőséget. Tavalyi marokkói tárgyalásairól Párizsból tájékoztatta az MTI-t: "Megállapodtam abban, hogy a marokkói térséget megtesszük Magyarország mintegy észak-afrikai bázisává. A délmediterrán- európai uniós együttműködést olyan háromszöggé alakítanánk, amelynek egyik pillére Magyarország, másik pillére Marokkó, harmadik pillére pedig az EU lenne." Hollandiában "tejgazdasági mintafarm" létrehozásáról tárgyalt, ezt az "arany háromszögben", a Szlovákia, Ukrajna, Románia által határolt területen építenék ki. Németországban "a bioolaj és biodízel termelését és hasznosítását szolgáló mintagazdaság" felépítéséről tárgyalt, ez "Nagyecseden, a román- ukrán-szlovák határrégióban épülne meg". Magyar mintagazdaság létesítéséről volt szó Brazíliában. A miniszter lehetségesnek tartja azt is, hogy magyar étterem nyíljon Pekingben és Thaiföldön - hangzott el tavaly májusban.

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

Korábban:

(2000. november 8.)