Közel 33 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapott a kisgazdapárt egyik szabolcsi vezetőjének résztulajdonában lévő vállalkozás a megyei területfejlesztési tanácstól. Mivel a Kelet-Vet Kft. nem rendelkezett megfelelő nagyságú saját vagyonnal, egy önkormányzati tulajdonra jegyeztetett be fedezetként jelzálogjogot. Az SZDSZ helyi szervezete a közigazgatási hivatalhoz fordult az ügyben.

A nyíregyházi Kelet-Vet Kft. tavaly októberben kereste meg a szabolcsi megyeszékhely polgármesterét, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő Bocskai út 26. szám alatt lévő ingatlanra jelzálogot jegyezhessen be a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) javára. A polgármesterhez írott levelükben kérelmüket azzal indokolták, hogy "a megyei területfejlesztési tanácstól regionális, gazdaságfejlesztési (agrár-élelmiszeripari) innovációs központ kialakítására nyertek el 32,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást, s ennek jelzálog-fedezeteként igényelnék az egyébként általuk bérelt ingatlant". (A cég a forrásból egy csaknem 44 milliós projektet – épületfelújítás, eszköz-, műszerbeszerzés - megvalósítását is vállalta).

Az államkincstár és a Kelet-Vet Kft. megállapodott abban, hogy a támogatási szerződés megkötéséhez körülbelül 45 millió forint jelzáloghányad bejegyzésére van szükség. A vállalkozás képviselői levelükben azt is leszögezték: "szakértőkkel való előzetes egyeztetés szerint a fent nevezett ingatlan 25 millió forint mértékben terhelhető jelzáloggal. A fennmaradó 20 millió forint mértéket a gazdasági társaság más (tulajdonában lévő) ingatlan biztosításával fedezi le".

A lap információja szerint a kérelem benyújtásával egy napon a polgármester a városi közgyűlés elé terjesztette a Kelet-Vet Kft. kérelmét. A közgyűlés megtárgyalta a javaslatot és hozzá is járult ahhoz, hogy a cég által elnyert vissza nem térítendő támogatás "részbeni jelzálogfedezeteként a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium javára a kérdéses ingatlanra 25 millió forintos jelzálogot jegyezzenek be."

- Felháborítónak és tűrhetetlennek tartjuk, hogy egy kisgazda vezető vállalkozása több tízmillió forintot kapjon attól a területfejlesztési tanácstól, melyben párttársai szavazattöbbséggel rendelkeznek - minősítette az eljárást Lövei Csaba, a Szabad Demokraták Szövetségének megyei ügyvivője. Az SZDSZ szerint elfogadhatatlan az is, hogy a város tulajdonára egy magánvállalkozás kötelezettségének biztosítékául kívánnak bejegyeztetni jelzálogjogot, kockáztatva ezzel a nyíregyházi adófizetők vagyonát. A párt az ügy felülvizsgálatáért a megyei közigazgatási hivatalhoz fordult.

Az érintett vállalkozás képviselője ezidáig elérhetetlen volt. A távirati irodának azt mondta: nem vétett a törvények ellen, részletekbe viszont nem kíván bocsátkozni. A nyíregyházi önkormányzat vezetői egyelőre szintén elzárkóztak a nyilatkozattól. Ma sajtótájékoztatót tartanak az ügyben.

(Népszava)

Ajánló:

Az [origo] összeállítása

Korábban:

(2000. november 20.)