Az Alkotmánybírósághoz fordul az MSZP, ha a parlament a jelenlegi formájában fogadja el a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ létrehozásáról szóló törvényjavaslatot. Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának szerdai ülésén Gál Zoltán szocialista képviselő az előterjesztéshez benyújtott módosító javaslatokról való szavazáskor bejelentette, hogy a szocialisták egyetlen indítványt sem támogatnak. Álláspontjuk szerint ugyanis a törvény elfogadásához meg kellene változtatni a háttérjogszabályokat, a kétharmados rendőrségi és nemzetbiztonsági törvényeket is.

A Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ felállításáról szóló előterjesztés szerint szükségessé vált a bűnüldözésben feladatot ellátó szervek összehangolt tevékenységét segítő, funkciója szerint információt fogadó, rendszerező, elemző és célba juttató szervezet létrehozása. Az új központ a belügyminiszter felügyelete alatt működne.

Hack Péter (SZDSZ) nézete szerint a javaslat nincs összhangban az Alkotmánybíróságnak a szervezett bűnözős elleni fellépésre vonatkozó törvénycsomaggal összefüggésben hozott határozatával.

(MTI)

Korábban:

(2000.09.11.)