Nyolc-kilenc százalékkal kevesebb bűncselekményt követtek el eddig az idén, mint az elmúlt évek hasonló időszakában. Emelkedett viszont a közvetlenül az emberi jogokat sértő bűncselekmények száma - ezt Polt Péter legfőbb ügyész közölte szerdán, az emberi jogi bizottság ülésén.

Az általános bűnözési helyzetről tartott beszámolójában a legfőbb ügyész elmondta: a legfontosabb kategóriákban, a személy és vagyon ellen elkövetett bűncselekményekben 3,7 százalékos csökkenést tapasztaltak. Szintén kevesebb lett a fiatalkorú bűnelkövetők száma, de a bűncselekmények összességét nézve ennek arányában több bűntettet követtek el. A legfőbb ügyész beszámolt arról is: emelkedett a házasságban, illetve az ifjúság és a kiskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények száma. A gyanúsítottakkal, vádlottakkal és elítéltekkel kapcsolatos bánásmódról elmondta: a magyarországi szabályozás megfelel a nemzetközi trendeknek, a velük összefüggésbe hozható bűncselekmények száma pedig stagnál az utóbbi években.

Polt Péter szerint az államnak kiemelt kötelessége, hogy megfelelően biztosítsa a sértetti jogok gyakorlását, de szerinte a hatóságok nem tesznek meg mindent ennek érdekében. Ezzel kapcsolatosan vizsgálatot is végeztek, mely megállapította: a nyomozóhatóságnál a büntetőeljárások gyors és eredményes befejezésének több esetben indokolatlanul áldozatává váltak a sértetti jogok. Polt Péter elmondta, hogy problémákat tapasztaltak a sértettek jelenléti, iratbetekintési, valamint észrevételezési jogaival kapcsolatban, és megállapították, hogy a büntetőeljárások során nehezen érvényesül a kompenzáció lehetősége. "A sértett kíméletére vonatkozó szabályozást a hatóságok általában betartják, de voltak olyan ügyek - a méltóság megőrzése tekintetében -, amelyekben nem álltak a helyzet magaslatán" - közölte a legfőbb ügyész. Polt Péter elmondta, hogy a problémák megoldási lehetőségeit a vizsgálat eredményeit összegző jelentés tartalmazza, amelyet a testület rendelkezésére bocsát.

Polt Péter beszélt az ügyészségi reformról is. "Az igazságszolgáltatás megfelelő lebonyolítása érdekében az ügyészség kiemelkedően teljesít, és az eljárások határidejét szinte mindig betartja" - mondta. A legfőbb ügyész összehasonlította a rendőrség 46 százalékos, illetve az ügyészség 70 százalék feletti nyomozati eredményességi mutatóit, ami - álláspontja szerint - azt bizonyítja, hogy a szervezet dicséretet érdemel. Megerősítette, hogy ügyészségi reformra azért van szükség, mert a jelenlegi struktúrával nem tudják tartani ezeket az eredményeket.

"A szervezeti reform keretében erősítjük a gyermek- és ifjúságvédelem, illetve a környezetvédelem területét, amelyeknek vizsgálatával külön osztály foglalkozik majd" - mondta Polt Péter.

Az ügyészség újfajta kommunikációs stratégiát vezet be annak érdekében, hogy ne állíthassa senki: a szervezetnél bármely ügyben politikai döntés születik. "Ha olyan döntést hoz az ügyészség, amely érinti a politikát, akkor ezt az eddiginél sokkal jobban meg kell indokolni. Érthetően és világosan, minden nyilvánosságra hozható adattal alá fogjuk támasztani, hogy miért született éppen az a döntés az adott ügyben" - mondta a legfőbb ügyész. Polt Péter közölte: az ügyészség semmiféle politikai nyomásnak nem enged, de nem tudja garantálni azt, hogy ezzel egyes politikai erők nem fognak próbálkozni.

(MTI)