Legalább tíz százalékkal emelkednek jövőre az ötszáz forintnál olcsóbb támogatott gyógyszerek árai, amennyiben megkötik a gyógyszergyártók a Pénzügyminisztérium által nekik felkínált hosszú távú megállapodást. A tervezet elsősorban az olcsóbb készítményeket előállítóknak kedvez.

Célegyenesbe értek a gyógyszergyártók és a Pénzügyminisztérium (PM) közötti tárgyalások, amelyek egy hosszú távú megállapodás megkötésére irányulnak. Az egyezség értelmében jövő évtől a medicinák ára legfeljebb az infláció 70 százalékával nőhet. A dobozonként ötszáz forintnál olcsóbb készítmények árát 2001-ben 50, majd 60-60 forinttal emelhetnék a gyártók. Ez a konstrukció a hazánkban termelő cégeknek kedvez, hiszen így egyes készítményeik árát legalább 10 százalékkal tudják emelni.

A nemzetközi gyártók cserébe azt az ígéretet kapják a kormányzattól: ha új, innovatív termékeik kerülnek bevezetésre a nem támogatotti körben, és azok ára legfeljebb 20 százalékkal haladja meg az adott hatóanyagcsoportban támogatott készítmények árát, bekerülhetnek az 50, illetve 70 százalékos támogatotti körbe. A külföldön gyártó vállalatoknak ez igen fontos, hiszen többnyire új, évekig versenytárs nélkül létező készítményeik árából tudnák kompenzálni az eddig elmaradt áremelésekből adódó hiányukat.

A gyógyszerárak december végéig maximáltak. Ha a megállapodások addig nem köttetnek meg minden egyes gyógyszergyárral, a cégek áremelésre szánhatják el magukat. Ebben az esetben azonban a kormány valószínűleg újra befagyasztaná az árakat. További bizonytalan eleme a mostani tárgyalásoknak az egészségügyiminiszter-váltás várható következményei. Jelenleg a Pénzügyminisztérium részéről Frajna Imre, a tb-alapokért felelős politikai államtitkár egyezkedik a cégekkel. Ha a december 1-jei változások elsodorják a PM-től az alapokat, s velük együtt az államtitkárt, nem tudni, ki fejezi majd be a tárgyalásokat.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. november 21.)