Orbán Viktor kijelentette: addig semmiképpen nem várható változás az Egészségügyi Minisztérium élén, amíg nem kerül sor az egészségbiztosítási alapok felügyeletének átalakítására. A miniszterelnök emellett cáfolta, hogy minisztercserét fontolgatna a honvédelmi tárcánál.

Orbán Viktor miniszterelnök közlése szerint addig semmiképpen nem várható változás az Egészségügyi Minisztérium élén, amíg nem kerül sor az egészségbiztosítási alapok felügyeletének átalakítására. A kormányfő a Magyar Rádiónak adott szokásos szerda reggeli interjújában azt az álláspontot fejtette ki, hogy meg kell fordítani a jelenlegi gyakorlatot: az egészségpolitikai szempontok előtérbe kerülése érdekében az egészségügyi tárcának kell felügyelnie az alapokat. Ezt a feladatot eddig ellátó Pénzügyminisztériumnak pedig garanciákat kell kapnia a túlköltekezés elkerüléséről. A miniszterelnök cáfolta, hogy minisztercserét fontolgatna a honvédelmi tárcánál. Megfogalmazása szerint Szabó János "jól állja a sarat": jó ütemben halad a hadügyi reform, sikerült csökkenteni a tábornoki létszámot, folyik a repülőgép-beszerzés és a technikai fejlesztés előkészítése.

A kormányfő jónak értékelte Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter munkáját is. Hozzátette: a kétéves költségvetésben példátlanul széles körű agrártámogatási rendszert dolgozott ki a szaktárca, amely 180 milliárd forinttal növeli az agrárium forrásait.

A minimálbér kérdéséről szólva a miniszterelnök leszögezte: szombat délután, az informális kormányülésen a kabinet meghozza a döntést a 40 ezer forintra történő emelésről, amennyiben a szakszervezeteknek és a munkaadóknak nem sikerül addig megállapodniuk.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 21.)