A mentelmi bizottság keddi döntése értelmében az országgyűlési képviselők átvehetik és nyilvánosságra hozhatják eddig titkos vagyonnyilatkozatuk másolatát. Kedden négyen éltek a lehetőséggel, szerdán pedig további képviselők. Többen átadták a nyilatkozat másolatát az [origo]-nak, így azok adatait közöljük. Magyar Bálint, az SZDSZ elnöke szerdán közleményt adott közre, amelyben elítélte Torgyán József kisgazda pártelnök javaslatát, miszerint parlamenti vizsgálóbizottság foglalkozzon a képviselők vagyongyarapodásával.

Molnár Róbert (FKGP) 1998-as vagyonnyilatkozatában egy 1240 négyzetméteres ingatlan, egy Seat Cordoba gépkocsi, 200-300 ezer forint Postabank takarékbetétkönyvben és "a mindenkori képviselői alapdíj hathavi összegét meghaladó készpénzként" 600 ezer forint van feltüntetve. Molnár ekkor ügyvezető igazgatója volt az Arculat Rendezvényszervező és Szolgáltató Kft.-nek, fizetést azonban bevallása szerint nem vett fel. A vagyonnyilatkozat kitöltésekor már folyamatban volt a poszt átadása. Ugyanígy feltüntette Molnár az M&R Reklámirodát önálló vállalkozásként. E tevékenységét a nyilatkozat kitöltése után két-három nappal akarta felfüggeszteni. A vállalkozásából a nyilatkozat szerint havi 129 ezer forint bevétele volt a képviselőnek.

Molnár eljuttatta az [origo]-nak a vagyonnyilatkozatával kapcsolatos változásokat is. E szerint 2000-ben már csak egy 78,5 négyzetméteres lakás felével rendelkezik, amit el akar adni. Jelenleg Toyota Yaris gépkocsija van, és 410 ezer forint készpénze. Érdekeltségei között PR-tanácsadás és "eseti jelleggel" arculattervezés egy kft. részére szerepel. Ezenkívül körülbelül 2500 kötetes könyvtára van a képviselőnek. Molnár az elmúlt két évben hitelt is vett fel: 2 millió 800 ezer forintot fiatal házasok kedvezményes lakásteremtő hiteleként és 200 ezer forintot az OTP-től piaci kamatozású hitelként. A megjegyzések között pedig az szerepel, hogy a Molnár édesapjának tulajdonában álló ingatlanon egy 85,65 négyzetméteres vendégház épül, amelynek a költségét szüleivel közösen fedezi.

Farkas Imre (MSZP) egy tiszaföldvári 116 négyzetméteres lakás háromötödét, a lakáshoz tartozó telek 643 négyzetméteres területének szintén a háromötödét, egy Ladát, 1 millió 750 ezer forintos OTP-részvény felét, 600 ezer forintos ABN AMRO Bank részvény felét és 65 520 forintot érő Tisza Cipő Rt. bemutatóra szóló részvényét sorolta fel a vagyonnyilatkozatában.

Füle István (MSZP) vagyonnyilatkozatában egy szolnoki 130 négyzetméteres ingatlan fele, egy tószegi 800 négyzetméteres zárt kert és egy Suzuki Swift gépkocsi szerepel.

Horváth Béla (FKGP) egy budapesti 123 négyzetméteres ingatlan felével, egy balatonföldvári 719 négyzetméteres ingatlannal, egy diósdi 818 négyzetméteres üdülőtelek felével és 20 ha szántóval rendelkezik a vagyonnyilatkozata szerint. A nyilatkozatban még szerepelt egy Chrysler gépkocsi, ám a képviselő azt mondta: ezt 1998-ban el is adta.

Csapody Miklós (MDF) egy 148 négyzetméteres ingatlan egyharmadát, egy Polski Fiat 126-ost, 4 darab régi bútort, egy régi faszobrot és négy festményt vallott be 1998-as vagyonnyilatkozatában.

Danka Lajos (FKGP) vagyonyilatkozatában egy söptei 2400 négyzetméteres telek fele és rajta egy 84 négyzetméteres ingatlan fele szerepel. Ezenkívül 3704 négyzetméter szántója, egy 95 391 négyzetméteres erdő 119/8299-e, egy 8447 négyzetméteres erdő 1/14-e és egy Toyota Corollája van. Építési kölcsönként egymillió forint OTP-kölcsönt vett fel a képviselő. Danka a Dan-Épker Kft. kereskedelmi vezetője és felerészben tulajdonosa.

Átvette már vagyonnyilatkozatát Turi-Kovács Béla (FKgP), Dávid Ibolya (MDF), Hankó-Faragó Miklós (SZDSZ) és Papp János (Fidesz) is. Ők azonban csak később akarják közzétenni annak tartalmát.

A már nyilvánosságra hozott, eddig titkos vagyonnyilatkozatok tartalma

"A Magyar Demokrata Fórum parlamenti frakciója hétfőn határoz arról, mit tegyenek a képviselők vagyonnyilatkozataikkal" - közölte Balsai István. A frakcióvezető hozzátette: azt szeretné, ha a demokrata fórum valamennyi országgyűlési képviselője kikérné a mentelmi bizottságtól vagyonnyilatkozatának másolatát. "Azt fogom javasolni, hogy a vagyonnyilatkozatok, az azonosítást lehetővé tévő adatok nélkül, felkerüljenek az MDF internetes honlapjára" - mondta Balsai.

Magyar Bálint, az SZDSZ elnöke szerdán közleményt adott közre, amelyben elítélte Torgyán József kisgazda pártelnök javaslatát. Torgyán azt szorgalmazza, hogy parlamenti vizsgálóbizottság foglalkozzon a képviselők vagyongyarapodásával. "Torgyán Józsefnek semmi erkölcsi alapja nincs vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazni a képviselők vagyoni helyzetének átvilágítására mindaddig, amíg korábbi - de máig be nem tartott - ígéretének megfelelően be nem mutatja saját vagyonnyilatkozatát" - olvasható Magyar közleményében. Magyar szerint a kormányfőt és a Fideszt "különös felelősség terheli, ha segédkezik a különböző kétes ügyek gyors és hatékony felderítésének megakadályozásában".

A pártelnök úgy látja: mindeddig ezt tették "például a Postabank konszolidációját vizsgáló parlamenti bizottság felállításának törvénytelen megakadályozásával, vagy most Torgyán József elterelő és időhúzó akcióinak támogatásával". "Mikor Torgyán József felszólította Kuncze Gábort, Hack Pétert és jómagamat, hogy tárjuk a nyilvánosság elé vagyonnyilatkozatunkat, feltehetőleg úgy gondolta, hogy minden képviselő lop. Tévedett, nem mindenki. Én a múlt héten hoztam nyilvánosságra 1990-től képviselői vagyonnyilatkozatomat, amelyet az SZDSZ honlapján bárki megtekinthet" - írta Magyar.

A politikus hozzátette: a vagyongyarapodással kapcsolatos kérdéseket törvényes módon vagy annak bemutatásával, vagy pedig a mentelmi bizottságban lefolytatható összeférhetetlenségi eljárással lehet tisztázni. "Az azonban mégis elgondolkodható, ha egy politikust a törvény erejével kell megpróbálni erkölcsös viselkedésre kényszeríteni. A földművelésügyi miniszter úr hiába kívánja szélesen teríteni a szerves trágyát, attól az még nem lesz kevésbé büdös" - tartalmazza Magyar Bálint közleménye.

"Az MSZP egyetért azzal, hogy szükség van a képviselők jogállásáról szóló törvény módosítására, és erre vonatkozóan saját indítványa is van, de nem támogatja, hogy kivételes eljárásban tárgyalja a Ház az ezt kezdeményező koalíciós javaslatot". Erről Keller László szocialista képviselő nyilatkozott szerdán, jelezve: az MSZP szerint semmi ok nincs a sietségre.

Úgy vélik ugyanis, hogy a vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatban jelenleg egyetlen aktuális teendő van: Torgyán József kisgazda pártelnök-miniszterrel kapcsolatban kell lefolytatni az eljárást a mentelmi bizottságban, hiszen megkeresés csak vele összefüggésben érkezett a testülethez.

Keller utalt arra, hogy a parlament előtt fekvő szocialista indítvány elfogadásával lehetővé válna, hogy a mentelmi bizottság betekinthessen a képviselői vagyonnyilatkozatok zárt részébe.

[origo]

Ajánló:

Korábban:

(2000. november 21.)