Szinte biztos, hogy a parlamenti olajügyeket vizsgáló bizottság nem folytathatja jövő márciusig a munkáját. Bár az MSZP és az SZDSZ frakciói támogatni fogják, a MIÉP és a koalíciós pártok képviselői várhatóan ellenzik a testület munkájának meghosszabbításáról szóló javaslatot - értesült a Népszava.

Az MSZP és az SZDSZ frakciója várhatóan támogatni fogja az olajbizottság tagjainak kezdeményezését, hogy a testület márciusig végezhesse a munkáját. Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője a Népszavának leszögezte: ők korábban sem támogatták a novemberi befejezést. Most is fontosnak tartják, hogy a bizottság ne hagyja félbe a munkáját. Juhász Ferenc (MSZP) szerint frakciójuk, ha a javaslat a ház elé kerül, megszavazza.

Ismeretes: az olajügyeket vizsgáló parlamenti bizottság hétfőn többségi szavazással úgy határozott: tagjai kezdeményezik saját frakciójuknál, hogy a testület november 30. helyett jövő március végéig folytathassa tevékenységét.

A bizottság ellenzéki és kisgazda tagjai igennel szavaztak Tóth Károly szocialista képviselő erről szóló javaslatára, míg Balogh László (MDF) tartózkodott, a fideszes képviselők pedig elutasították az indítványt.

Bánk Attila, az FKGP és Balsai István, az MDF frakcióvezetője a Népszavának leszögezte, a parlament korábban már döntött a kérdésről, s nem látnak okot arra, hogy felülvizsgálják a november 30-i határidőről szóló országgyűlési határozatot. Répássy Róbert, a Fidesz-MPP frakcióvezető-helyettese emlékeztetett arra, hogy a parlament egyszer már kétharmados többséggel meghosszabbította az olajbizottság működésének határidejét. Szájer József, a Fidesz-MPP frakcióvezetője szerint képviselőcsoportjuk véleménye nem változott az ügyben, nem támogatják a kezdeményezést. Lentner Csaba (MIÉP) elmondta, megrendült a bizalmuk az olajbizottság vezetésében, ezért nem szavazzák meg a hosszabbításról szóló javaslatot.

Pallag László, az olajbizottság kisgazda elnöke úgy érzi, egy lépéssel a cél előtt kell megállniuk. Szerinte a november 30-ig hátralévő idő a jelentés elkészítésére elég, a cégtérkép elkészítésére, illetve a pénzügyi háttér elemzésére már nem. A testület elnöke egyébként nem fűzött nagy reményt a novemberi határidő módosításához. Az olajbizottság szakértői Pallag László útmutatásai alapján jövő hétfőre elkészítik az olajbizottság majdnem egyéves munkájáról szóló zárójelentést.

Pallag László az olajbizottság hétfői ülésén a majdani jelentés hatpontos vázlatát osztotta ki a képviselők között. A dokumentum szerint "ténybeli és jogi megállapításokat" kell tennie a testületnek, többek közt arról, hogy az olajszőkítés és az olajszármazékok szabálytalan forgalmazása kapcsán voltak-e összefonódások a szervezett bűnözés, illetve egyes állami tisztségviselők, valamint a feketegazdaság résztvevői és rendőrök, vámosok között.

Pungor András

(Népszava)

Ajánló:

Az olajbizottság nyilvánosságra hozta az előzetes letartóztatásban lévő volt KBI főnyomozó, Sándor István vallomását.

Korábban:

(2000.10.30.)