Több mint egymilliárd forintos visszaélés, sorozatos törvénysértés gyanúja miatt bírósági feljelentést tesz Tollár Tibor, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke.

Az alelnök - aki a megyei kisgazdapárt elnöke is - elmondása szerint akkor figyelt fel a szövevényes ügyre, amikor a működését egy éve beszüntető szekszárdi húsüzem, a Tolna-hús Rt. talpra állítására egy vállalkozókból és jogi személyekből álló termékpályás szövetkezetet szervezett.

Tollár Tibor elmondta: a Tolnai Hústermelők Feldolgozó és Értékesítő Szövetkezete megbízásából tett volna 1,3 milliárd forintos vételi ajánlatot a húsüzem ingatlanai fölött 900 millió forintos jelzáloggal rendelkező, s emiatt a Tolna-hús Rt. ellen végrehajtást is kezdeményező Reorg Apport Pénzügyi Rt-nek. Az ingatlan tulajdoni lapján a Reorg Rt. mellett a Posta Bank is szerepel 375 millió forintos jelzáloggal - fűzte hozzá.

Tollár Tibor dokumentumokkal igazolja, hogy a húsüzem szeptember 13-án hivatalosan meg nem hirdetett árverésen, anélkül, hogy a jegyzőkönyvben kikiáltási árat megjelöltek volna, az egyetlen ajánlattevő Horus Invest Kft. tulajdonába került 459,7 millió forintért.

A cégbírósági bejegyzésben szereplő Horus Invest Rt. egyetlen, a "társaságban közvetlen irányítást szerzett" taggal szerepel, ez a Biarritz Befektetési és Tanácsadó Rt., ám a bejegyzett címen nem található.

Mint a bemutatott iratokból kiderült, a vételár értékeként megjelölt összeget - amely csupán a Reorg Rt. fennálló követelésének az ötven százalékát érte el - a későbbiekben a bírósági végrehajtó tévesnek minősítette, és azt az áfa összegével csökkentette 375 millió forintra.

Tollár Tibor bemutatta a sajtónak a Földhivalhoz benyújtott végrehajtói megkeresést is, amelyben a Horus Invest Kft. árverés jogán szerzett tulajdonjogának bejegyzését, egyben az ingatlanon fennálló jelzálog törlését kéri, anélkül, hogy a Posta Bank erről szóló hozzájárulását csatolta volna.

A túlméretezett szekszárdi húsüzem csődtörténete a kilencvenes évek elején kezdődött, amikor piacait elvesztette, képtelenné vált a Közép-Európában egyedülállóan korszerű vágóhíd és húsfeldolgozó nyereséges üzemeltetésére. Az eladósodott céget az ÁPV Rt. meghirdette, majd az egyetlen jelentkezőnek, Günther Schlegel német vállalkozónak eladta, aki botrányos körülmények között, adósságot adósságra halmozva és hátrahagyva 1997-ben eltűnt az országból. Ellene a rendőrség azóta is vizsgálatot folytat.

Az újabb privatizációra 1998-ban került sor, amikor a cég a Fázis Rt. tulajdonába került, foglalkoztatási támogatással, állami segítséggel újra megindult a termelés. Ez év tavaszán a Tolna-hús Rt. fizetésképtelenné vált, az őstermelő beszállítók naponta demonstráltak, leállt a termelés, elbocsátották a munkásokat.

A Tolna megyei törekvés, hogy megmentsék a céget, összefogásra ösztönzi a magángazdákat csakúgy, mint a mezőgazdasággal foglakozó vállalatokat - hangsúlyozta Tollár Tibor -, ezért felvették a kapcsolatot a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal is, kérve kezdeményezzék az Állami Számvevőszék vizsgálatát.

(MTI)

Korábban:

(2000. május 24.)