A boszniai Mostarban csütörtökön megkezdődött a háborús bűnök elkövetésével vádolt "mostari ötök" elnevezésű csoport boszniai horvát tagjainak a pere. Zeljko Dzidicet, Erhard Pzonicot, Zoran Soldót, Mate Anicicet és Ivan Skutort azzal vádolják, hogy 1993-ban - a horvát-muzulmán konfliktus elején - megöltek huszonnégy muzulmán foglyot, köztük polgári személyeket és katonákat.

A bíróság szerint a férfiak tehetők felelőssé a muzulmánok vezette boszniai hadsereg tizenkét katonájának eltűnéséért is. A "mostari ötök" három tagja - Dzidic, Poznic és Soldo - önként feladta magát, két társuk ellen távollétükben hozzák meg az ítéletet. A bíróság előtt megjelent három vádlott az első meghallgatáson kijelentette: a per alatt egyetlen kérdésre sem fognak válaszolni, hallgatásukkal védik magukat.

A tárgyalás november 28-án folytatódik a szemtanúk meghallgatásával. A mostari taláros testület a jugoszláviai háborús bűnök kivizsgálására szakosodott hágai Nemzetközi Törvényszéktől kapott engedélyt az öt férfi bírósági perének lefolytatására.

(MTI)