A kisgazdapárt azonnal kizárja országgyűlési frakciójából Molnár Lászlót, amint Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezi a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. A Népszabadság úgy tudja, hogy a képviselőt vesztegetéssel gyanúsítja a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatala.

''Ha Polt Péter legfőbb ügyész valóban kezdeményezi Molnár László mentelmi jogának felfüggesztését, akkor a kisgazdapárt vezető testülete azonnal kizárja az országgyűlési frakcióból az érintett képviselőt'' - jelentette be csütörtökön Horváth Béla kisgazda frakciószóvivő.

A Népszabadság értesülése szerint a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal kérte a legfőbb ügyészt, hogy kezdeményezze Molnár László mentelmi jogának felfüggesztését. A lap úgy tudja: az ügyészség vesztegetés alapos gyanúja miatt kíván eljárni a képviselővel szemben, mivel a Székely-ügy nyomozása során találtak a kisgazda képviselőre nézve terhelő adatokat.

A lap szerint a nyomozóhivatal indítványa állítólag már Polt Péter asztalán fekszik, aki várhatóan rövid időn belül dönt arról, hogy elégségesek-e a képviselővel kapcsolatban összegyűjtött adatok a bűncselekmény alapos gyanújának kimondásához és ahhoz, hogy a képviselő mentelmi jogának a felfüggesztését kérjék.

Horváth szerint Torgyán József, az FKgP elnöke már egy hónappal ezelőtt nemkívánatos személynek minősítette környezetében Molnár Lászlót, és október elején a párt elnöksége megszűntnek tekintette a vállalkozói tagozatot, amelyet Molnár László vezetett. ''A "zuhanyhíradón" értesültünk arról, hogy a Székely-ügy kapcsán Molnár László is érintett lehet, de az ügyben nem nyomoztunk, mivel ez nem a párt feladata, és nem is beszéltünk erről a képviselővel - közölte Horváth Béla.

A kisgazda Székely Zoltán képviselőt október 12-én Budapesten, a Gellért téren tetten érték az ügyészségi nyomozóhivatal munkatársai, amikor egy csatornaépítési vállalkozótól húszmillió forint kenőpénzt vett át. Székely kezdettől tagadta a vádakat. Tagadta azokat a szóbeszédeket is, melyek szerint a kenőpénz átadásánál az eredeti tervek szerint Molnár László képviselőnek is jelen kellett volna lennie, ám őt röviddel a vállalkozóval megbeszélt találkozó előtt telefonon más programra hívták el.

A Legfőbb Ügyészség sajtószóvivője révén elismerte, hogy a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal kérésére egy országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló indítvány előfeltételeit vizsgálja. A nyomozó hivatal ugyanis büntetőeljárás megindítását fontolgatja a honatya ellen. Horányi Miklós, a Legfőbb Ügyészség szóvivője ugyanakkor semmilyen formában nem kívánta kommentálni a Népszabadság azon értesülését, hogy az érintett személy Molnár László kisgazda országgyűlési képviselő. A lap szerint Molnár ellen vesztegetés bűntettének alapos gyanújával kívánnak nyomozást indítani.

A törvény szerint a Legfőbb Ügyészségnek 30 napon belül kell határoznia a nyomozóhivatal kezdeményezéséről. Ennek keretében az ügyészség ellenőrzi a rendelkezésére bocsátott információkat és ezután hozza meg döntését. Amennyiben a nyomozóhivatal indítványa törvényes és megalapozott, Polt Péter legfőbb ügyész mérlegelési jogkörében eljárva, kérheti a Parlament mentelmi bizottságától az érintett képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Ezután már a mentelmi bizottság döntésétől függ a büntetőeljárás megindítása.

Horányi Miklós nem kívánt válaszolni arra a kérdésre sem, hogy van-e összefüggés a Legfőbb Ügyészség által most vizsgálandó nyomozóhivatali kezdeményezés, illetve a Székely Zoltán kisgazda országgyűlési képviselő ellen vesztegetés bűntettének alapos gyanúja miatt folyó büntetőeljárás között.

(MTI)

Korábban:

(2000.10.26.)