A Békés megyei tisztiorvosi szolgálat szerint Telekgerendáson a kisgyermekes családoknak nincs miért aggódniuk, mert az első intézkedésekkel már elejét vették azt esetleges agyhártyagyulladásos fertőzéseknek. A múlt héten a településen gennyes agyhártyagyulladásban elhunyt egy hároméves kisfiú.

A múlt csütörtöki tragédia után, amikor is egy három éves kisfiú vált a betegség áldozatává, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat megyei szervezete a gyanú alapján - amit a mentő jelezett - azonnal fertőtlenítette az óvodai játékokat és berendezéseket - közölte a Békés megyei tisztiorvosi szolgálat osztályvezető főorvosa, Wagner Valéria. Az elhunyt gyermekkel érintkezőket pedig olyan gyógyszerrel látták el, amely egy nap alatt elpusztítja a kórokozót. Miután a békési faluban a megnyugtató intézkedést követően rémhírek kaptak lábra, a tisztiorvosi szolgálat folytatja az érdeklődők további tájékoztatását. Így például arra is felhívják a figyelmet, hogy indokolt esetben a háziorvos felírja azt az oltóanyagot, amely kapható a patikákban s mindössze hatszáz forintba kerül - mondta el a főorvos.

Fontos, hogy akinek hurutos a gyermeke s lázas, vigye orvoshoz - hívta fel rá a figyelmet Wagner Valéria. A főorvos szerint lehetetlen azt kideríteni, milyen módon fertőződött meg a telekgerendási kisfiú. Magyarországon C típusú agyhártyagyulladás néhány éve még nem volt. Elszórtan B előfordult, s két éve jelent meg a C, amely a telekgerendási kisgyermek halálát is okozta. Védőoltás az A és a C típusra van.

(MTI)

Korábban:

(2000.11.22.)