Ma dönt a parlament házbizottsága és ügyrendi bizottsága arról, hogy általános vitára alkalmasnak tartja-e a képviselők vagyoni helyzetét vizsgáló bizottság létrehozásáról szóló indítványt. A kisgazdapárt kérni fogja, hogy a parlament sürgősséggel tárgyalja Torgyán József előterjesztését. Az ellenzék szerint ennek ellenére csak jövőre állhat fel a testület. Az FKGP korábban Turi-Kovács Bélát jelölte volna az új testület elnöki posztjára. Azonban most a képviselő a környezetvédelmi tárca várományosa, ezért új jelölt után néznek.

Ma dönt a parlament ügyrendi bizottsága arról, általános vitára alkalmasnak tartja-e a képviselők vagyoni helyzetét vizsgáló bizottság létrehozásáról szóló indítványt. Salamon Lászlót, az ügyrendi bizottság fideszes elnökét Áder János házelnök kérte arra, hogy a testület minél hamarabb tűzze napirendre a kérdést. A bizottság elnöke szerint optimális esetben két hét alatt felállhatna az új, 12 fős testület. De az is elképzelhető, hogy a képviselők nem jutnak közös nevezőre a testület céljairól, illetve annak vezetőjéről. Ez esetben a módosító indítványok ismét a bizottságok elé kerülnek, és az országgyűlés csak jövőre tud tovább tárgyalni erről.

- Az FKGP kérni fogja, hogy sürgősséggel tárgyalja a parlament Torgyán József indítványát - mondta Bánk Attila frakcióvezető, aki szerint a gyakorlat szerint annak a pártnak a képviselője lehet a vizsgálóbizottság elnöke, aki a testület felállítását javasolta. Korábban arról volt szó, hogy Turi-Kovács Béla lesz a jelöltjük. Mivel azonban ő a környezetvédelmi poszt várományosa, ezért új jelöltön gondolkodnak. Bánk csak annyit árult el, hogy egyik jogász végzettségű képviselőtársukat jelölik. Elmondta: ma a házbizottság is megtárgyalja a vizsgálóbizottság felállításáról szóló javaslatot, ezt követően kerülhet a parlament plénuma elé az indítvány (amely szerint új vagyonnyilatkozatot kellene tenniük a kormánytagoknak, a politikai államtitkároknak, illetve a képviselőknek. Ezt a testület összevetné a korábbi nyilatkozatokkal, és ellenőrizhetné ezek valódiságát).

Répássy Róbert (Fidesz) és Kuncze Gábor (SZDSZ) egybehangzóan úgy nyilatkoztak, hogy a testület csak jövőre állhat fel. Hasonlóan vélekedett Keller László szocialista frakcióvezető-helyettes, aki szerint legalább másfél hónapra lesz szükség ahhoz, hogy a vizsgálóbizottság megkezdhesse munkáját. Szerinte Torgyán ezzel az "amatőr kezdeményezéssel" próbálja meg elterelni a figyelmet saját vagyonnyilatkozatáról.

A házbizottság mai ülésén tárgyal arról a szocialista indítványról, amely szerint lehetővé válna, hogy a mentelmi bizottság korlátozás nélkül betekinthessen a képviselők vagyonnyilatkozatába (jelenleg ezt csak összeférhetetlenségi eljárás során teheti meg, és akkor is csak bizonyos korlátok között). Ha ezt megszavazzák, már a jövő héten ellenőrizhetné a testület, igazat mondott-e Torgyán József. Felesleges tehát vizsgálóbizottságot alakítani - hangsúlyozta a képviselő

Magyar Bálint, az SZDSZ elnöke úgy nyilatkozott, Torgyánnak semmi erkölcsi alapja nincs vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazni mindaddig, amíg máig be nem tartott ígéretének megfelelően be nem mutatja saját vagyonnyilatkozatát. A politikus közölte, a nyilatkozat nyilvánosságra hozatalára - nem beszélve az erkölcsi kötelességről - keddtől a jogi lehetőség is megvan.

(Népszava)

Korábban:

(2000. november 21.)