Az utóbbi négy évben a közvélemény egyetlen pártot sem tartott annyira korruptnak, mint jelenleg a Székely-ügy és Torgyán József pártelnök kétes építkezése körül kialakult botrány hatására a Független Kisgazda Pártot. A 98-as országgyűlési választások óta a Fidesz és az FKGP ugrott a legnagyobbat a korrupciós listán, s a MIÉP az egyetlen párt, melynek korrupciós indexe a tavalyihoz képest csökkent.

A pártok és a korrupció kapcsolatára vonatkozó felmérések szerint 1996 óta a közvélemény egyetlen pártot sem tartott olyan korruptnak, mint az idén novemberben Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter villaépítési botrányának hatására a kisgazdapártot. Egy százfokú listán, ahol az a 0 pont, ha az adott pártra a korrupció egyáltalán nem jellemző, 100 pontot pedig a rendkívül korrupt pártok kapnak, a kisgazdapárt jelenleg 80 ponton áll. Ilyen magas indexet még az MSZP sem ért el a Tocsik-ügy hatására. (A szocialista párt 1996 októberében 65 ponton állt.)

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet legfrissebb jelentése szerint a felnőtt lakosság 99 százaléka hallott a kisgazda elnök vitatott építkezéséről, s a megkérdezettek túlnyomó többsége gondolja úgy, hogy ilyen szegény országban a minisztereknek is szerényebb körülmények között kellene élniük, valamint, hogy egy miniszternek a családtagjai vagyonával is el kell tudnia számolni. Két év alatt a legnagyobbat a Fidesz és az FKGP ugrott előre a korrupciós skálán, mind a két párt 20-20 pontot. A Fidesz 1998-as hatalomra kerülése után egy év alatt behozta a korábban messze a legkorruptabbnak tartott MSZP-t, s a legfrissebb felmérések szerint pár ponttal ugyan, de meg is előzte a legnagyobb ellenzéki pártot. Az MDF négy év óta 51-56 pont közötti értéken mozog, s az SZDSZ korrupciós indexe is hasonlóan kiegyensúlyozott. A MIÉP az egyetlen párt, amelynek a korrupciós mutatója a tavalyi közvélemény-kutatásokhoz képest csökkent.

- Amikor a politikai elit közötti összhang megbomlik, mindig terítéken van a korrupció keresésének és megtalálásának lehetősége - mondta Simon János, az MTA Politikai Tudományok Intézetének főmunkatársa. - A korrupció valójában folyamatosan jelen van, a kérdés csupán az, mennyi kerül ebből nyilvánosságra. Egy információ akkor derül ki, amikor erősödnek a feszültségek a politikai elit körében. A köztársasági elnöknek az a gesztusa, hogy beiktatása után összehívta a hat parlamenti párt vezetőjét, azt jelzi, hogy meg kell egyezni a különböző irányzatú pártoknak, mert ma már a köztük lévő feszültség olyan magas, hogy a politikai intézményrendszer hitelét, bizalmát kérdőjelezi meg az állampolgárok részéről.

(Népszava)

Ajánló:

Az [origo] összeállítása

Korábban:

(2000. november 23.)