Csaknem kétezer postai alkalmazott vett részt péntek délután a Vérmezőn azon a demonstráción, amelyen az érdekképviseletek legalább négy százalékos idei bérkorrekciót követeltek a munkáltatótól.

A Magyar Posta Rt. mintegy 44 ezer munkavállalóját képviselő demonstráció résztvevői petíciójukban elfogadhatatlannak nevezték a társaság által felajánlott egy százalékos bérkorrekciót.

"A Postán működő négy érdekképviselet legnagyobbika, a Postás Szakszervezet eddig még soha nem szervezett demonstrációt, ám jelen esetben az érdekérvényesítés szélsőségesebb formájától, a sztrájktól sem riad vissza, ha nem születik megegyezés a bértárgyalásokon" - mondta Mundruczó Kornél, a szakszervezet elnöke.

A Kalmár István elnök-vezérigazgatónak címzett állásfoglalásban a szakszervezetek úgy fogalmaznak, hogy ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, ezért az rt. menedzsmentjének kell vállalni a felelősséget. Állásfoglalásukban kitérnek arra is, hogy a munkavállalók 60 százalékának havi alapbére nem éri el a 60 ezer forintot, miközben a társaság idén várhatóan 7 százalékkal túlteljesíti árbevételi tervét.

A petíciót a Magyar Posta Rt. nevében a bértárgyalások vezetője, Potykievicz Tamás, humánerőforrás igazgató vette át. Egyben átadta az egyeztetések hétfői folytatására szóló meghívót a szakszervezetek vezetőinek. Ígéretet tett arra, hogy a petícióban foglaltakra a munkáltató érdemben válaszol a következő tárgyalási napon.

"A Magyar Posta Rt. nem ért egyet azzal, hogy a bértárgyalások közben, a megegyezés előtt a szakszervezetek utcai demonstrációt szerveztek. A tárgyalások menetét és eredményességét a tüntetés nem befolyásolja, ugyanakkor jelentősen rontja a postáról kialakult képet" - áll a társaság sajtóközleményében.

(MTI)

Korábban:

(2000.11.23.)