A Budapesten tartózkodó Gerhard Schröder kancellár, a német szociáldemokraták elnöke szerint a közvélemény-kutatási adatok alapján az MSZP-nek jó kilátásai vannak a jövőre nézve. A német politikus találkozott Kovács Lászlóval, a Magyar Szocialista Párt elnökével.

Fotó: Wolfgang Rattay

Gerhard Schröder német kancellár
Gerhard Schröder szavaiból kiderült: örülne az MSZP sikeres szereplésének a 2002-es magyarországi országgyűlési választásokon. Kövér László Fidesz-elnöknek az Eckhardt Tibor Akadémia csütörtöki rendezvényén tett kijelentése kapcsán, ami az MSZP-t azzal vádolta, hogy rossz színben kívánja feltüntetni Magyarországot az EU-csatlakozás késleltetése elérése érdekében közölte: nem dolga minősíteni, hogy a magyarországi pártok hogyan viselkednek egymással. Leszögezte ugyanakkor: nem hiszi, hogy a bővítési biztos bárkinek is megengedte volna, hogy beleszóljon az uniós országjelentés elkészítésébe.

A német kancellár az Orbán Viktor kormányfővel folytatandó szombat reggeli megbeszélése tartalmáról nem mondott részleteket, rámutatva arra: bár várhatóan szóba kerülnek az uniós ügyek, a meghívónak kell meghatároznia, miről akar tárgyalni.

Az SPD elnöke az MSZP-ről úgy fogalmazott: a mi testvérpártunk, a mi barátaink azok, akik különleges módon előreviszik a csatlakozás ügyét, és határozottan képviselik a magyar érdekeket. Elmondta: az MSZP fontos része az európai szocialisták családjának és örül, hogy részt vehet a párt hét végi kongresszusán.

A Magyarország uniós csatlakozásának lehetséges dátumát firtató kérdésre válaszolva Gerhard Schröder azt mondta: a dátum helyett a tartalmi kérdésekre kell koncentrálni, mindenesetre az unió 2002 végére, 2003 elejére kész lesz a bővítésre.

Kovács László örömét fejezte ki, hogy Gerhard Schröder eleget tesz meghívásának és jelenlétével emeli pártja kongresszusának fényét. Hangsúlyozta: a "szocialista családban" jó viszony van a pártok között, függetlenül attól, hogy egy adott politikai erő éppen kormányon van-e vagy sem.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. november 24.)